Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nová budova pro divadlo a filharmonii by se měla začít stavět v roce 2024. Vyjde na více než dvě miliardy korun

Nová budova pro Jihočeské divadlo a Jihočeskou filharmonii na Mariánském náměstí by se mohla začít stavět v roce 2024. Podle studie, která se projektem zabývá, by měla stavba vyjít na 2,4 miliardy korun. Podle autora studie Andrease von Graffenrieda se zatím pracuje se dvěma variantami. Jedna počítá s tím, že by divadlo úplně opustilo současný objekt, druhá alternativa navrhuje i jeho rekonstrukci.

„Stavět by se mohlo začít v roce 2024 a práce by trvaly tři roky," uvedl autor studie Andreas von Graffenried. Nový areál počítá se dvěma velkými sály, z nichž jeden bude dosahovat kapacity 550 míst. Dále budou v objektu další komornější scény.

Náklady na projekt by měly hradit vždy z jedné třetiny stát, Jihočeský kraj a město České Budějovice. „Podobně se ta částka dělila třeba i v případě vybudování budovy filharmonie v Ostravě," uvedl náměstek českobudějovického primátora Juraj Thoma (Hnutí Občané pro Budějovice).

Jihočeské divadlo má zázemí v budově v centru města. Objekt ale už nevyhovuje potřebám tělesa, které tvoří čtyři soubory. Například balet a opera proto svá představení hrají v kulturním domě Metropol. „Jenže ta budova není úplně reprezentativní a navíc nevyhovuje svým zázemím," uvedl ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek.

Podobně na tom je Jihočeská filharmonie. „Mnoho let voláme po stavbě nové budovy, kde bychom mohli být společně s divadlem," uvedla za Jihočeskou filharmonii Kateřina Mondeková.

Pro filharmonii mělo vzniknout kongresové centrum Antonína Dvořáka - takzvaný Rejnok. Projekt však před šesti lety zastavili českobudějovičtí radní. Důvodem prý byly nejasnosti kolem investora, jehož garant projektu nepředstavil. Stavbu za dvě miliardy korun navrhl architekt Jan Kaplický, který zemřel před jedenácti lety.

Autoři | Foto

Štítky ČR, divadlo, stavby, Č. Budějovice, projekt, Jihočeské divadlo, Mariánské náměstí (Brno), Antonín Dvořák, Juraj Thoma, Jan Kaplický, Jihočeský kraj, České Budějovice, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová budova pro divadlo a filharmonii by se měla začít stavět v roce 2024. Vyjde na více než dvě miliardy korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.