Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Tábor nasadí na hlučné havrany káňata, lidé by si měli dávat pozor na své psy

Vedení Tábora se rozhodlo bojovat s hlučnými havrany. Ti totiž obtěžují nejednoho obyvatele města. Na boj budou nasazena zhruba tři káňata, která by měla z korun stromů havrany vyhnat. Nejvíce těchto ptáků totiž hnízdí v ulicích Zborovská (blízko školy), Buzulucká na Pražském sídlišti a u vlakového nádraží.

Letité problémy se město pokusí vyřešit nasazením káňat v polovině února. Už v roce 2018 se uskutečnily veřejné besedy v oblastech, kterých se tento probléme nejvíce týká. Jsou to především ulice Zborovská (blízko školy) a Buzulucká.

„Havran je chráněný druh ptáka, který se drží v oblasti lidských obydlí. Pokud se ho násilím pokusíte vyhnat, je schopen si svá hnízda do dvaceti minut udělat někde jinde. My jsme se už v minulosti pokoušeli shazovat takzvané hnízdní zbytky na okraji kolonií, ale ani to nepomohlo,“ uvedl tiskový mluvčí táborské radnice Luboš Dvořák

Město se teď proto rozhodlo bojovat jinak. Káňata se dokáží dostat k havraním hnízdům snáz, než třeba jestřáb nebo sokol. Pro jestřáby jsou velmi nebezpečné zasklené plochy. „Zkušenosti s tímto plašením příliš velké nejsou. My jsme pravděpodobně první samospráva, která se o to pokouší. V plánu to máme na čtrnáct dní, protože se může stát, že zjistíme, že ten efekt je kontraproduktivní,“ řekl mluvčí.

V Táboře bylo také na přání veřejnosti změřen v květnu loňského roku hluk. Národní referenční laboratoř pro komunální hluk provedla srovnání hluku havranů s hlukem průmyslovým. Průzkum ukázal, že hluk od havranů je tak velký, že pokud by byl zdrojem průmysl, je možné ho chápat jako nadlimitní.

„Havrany z města nevyženeme. Museli bychom vykácet všechny stromy, což je naprosto nereálné,“ dodal Dvořák, který upozornil i na to, že lidé by si měli v průběhu plašení dávat pozor na své psy, především na malá plemena. Informaci o přítomnosti dravců najdou lidé i ve svých poštovních schránkách. 

Ohodnoť článek

Foto Jaroslav Závora

Štítky Tábor, káňata, havrani, hluk, pes, Pražské sídliště, Luboš Dvořák, hnízdo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tábor nasadí na hlučné havrany káňata, lidé by si měli dávat pozor na své psy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.