Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

O provoz letiště projevily vážný zájem tři společnosti, jedna podala nabídku

Jihočeský kraj jednal na konci loňského roku se šesti společnostmi, které by jako investoři chtěly vstoupit do společnosti Jihočeské letiště. Tři projevily vážný zájem, jedna firma podala nabídku. Podle náměstka hejtmanky Josefa Knota (Pro Jižní Čechy) jde vesměs o developerské společnosti. Jejich jména neuvedl.

„Mají zájem vstoupit do letiště a zároveň debatovat i o využití pozemků, které vlastní kraj a jsou v blízkosti letiště. Mají zájem o dlouhodobý pronájem pozemků a akciového podílu kraje (ve společnosti Jihočeské letiště). Jsou to velcí hráči, i trochu mezinárodní, člověk nemusí mít obavu, že by tady přišli tři zájemci někde z Dobevi," řekl Knot.

Akcionářem letiště jsou z 50 procent Jihočeský kraj a z druhé poloviny České Budějovice. Město však chce svůj podíl prodat kraji. Rozhodli o tom na prosincovém zasedání českobudějovičtí zastupitelé. Město čeká na výsledek zadaného posudku, který by měl stanovit cenu areálu. „Je vybraný zpracovatel znaleckého posudku, který by měl do března ocenit padesátiprocentní podíl Českých Budějovic," řekl náměstek hejtmanky.

Jihočeský kraj a město České Budějovice do obnovy letiště v Plané u Českých Budějovic investovaly přes miliardu korun. Letiště je od června 2019 ve zkušebním provozu, plný provoz by měl podle loňského vyjádření zástupců kraje začít koncem roku 2020.

Kraj dostal zprávu, která zkoumala trh, možné investory a budoucí rozvoj areálu letiště. Od srpna do prosince 2019 ji zpracovávalo konsorcium složené z týmu poradců České spořitelny a advokátní kanceláře Havel&Partners. Hodnotí varianty, jak se může zapojit soukromý investor, uvádí výhody a nevýhody. Hlavní část dokumentu tvoří průzkum trhu, možných investorů a developerů. Zpracovatelé oslovili 200 případných zájemců, převážně ze zahraničí. Jihočeská hospodářská komora kontaktovala také místní podnikatele - společnosti provozující obdobná letiště nebo developery zaměřené na stavbu a rozvoj průmyslových zón.

Čtete také:

Autoři | Foto

Štítky letiště, Letiště České Budějovice, akciová společnost, Jihočeský kraj, České Budějovice, investor, Josef Knot, Česká spořitelna, Hospodářská komora, HAVEL & PARTNERS s.r.o., advokátní kancelář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O provoz letiště projevily vážný zájem tři společnosti, jedna podala nabídku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.