Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ve vnitrobloku na Lannovce měl stát obchoďák a byty. Místo toho je z pozemků skládka

Bývalé dvorky a zahrádky ve vnitrobloku mezi Lannovou třídou a ulicemi Štítného, Rudolfovská a Jeronýmova měl nahradit obchodní dům, později pak byty s parkovištěm. Ani jeden plán se ale nerealizoval. Současným majitelem pozemků je pražská firma, která zde chtěla vybudovat parkoviště. Místo auty se ale vnitroblok zatím plní jen odpadky.

O vzniku obchodního domu Černý pelikán se začalo mluvit před více než deseti lety. Kontroverzní plán se ale nesetkal s úspěchem a veřejností byl přijímán velice negativně. Když ze stavby dalšího obchodního domu sešlo, objevila se nová firma, která na místě plánovala výstavbu bytového domu s parkovištěm pro zhruba 200 aut.

Ani tento plán ale nevyšel. Ačkoliv bylo vše v souladu s územním plánem, krajský úřad našel v projektu několik chyb a vrátil ho k přepracování. Podle serveru idnes.cz šlo například o nejasnosti ohledně plánovaného parkoviště a toho, jak souvisí s takzvaným veřejným zájmem. „Není jasné, jestli žadatel nepřekročil v projektu limit počtu parkovacích míst pro celý blok,“ uvedl v prosinci 2018 server. Dosud tak nebyl ani tento projekt v povolovacím řízení úspěšný.

Parkoviště pro dvě stovky aut

Aktuálním majitelem pozemků ve vnitrobloku je pražská firma WIRAX s.r.o. Podle dostupných informací zde plánovala vybudovat parkoviště pro stejné množství aut, jaké mělo vzniknout u původně zamýšleného bytového domu.

Vybudováním parkoviště a příjezdové cesty na něj, by město přišlo o několik parkovacích státní ve Štítného ulici. Proto s firmou WIRAX jednalo o náhradě. „Parkovací stání budou nahrazená na ploše nového parkoviště ve vnitrobloku, budou umístěna bezprostředně za sjezdem a budou volné přístupná,“ stojí ve smlouvě firmy s městem z roku 2016.

Ani po čtyřech letech ale parkoviště nestojí a v jaké fázi tyto plány jsou není jasné. Nikoho z firmy se nám bohužel kontaktovat nepodařilo.

Místo obchodního domu, bytů nebo parkoviště je tedy území nevyužívané a leží ladem. Místo auty se plní odpadky, k čemuž napomáhá i nedostatečně zabezpečený vstup na dané území.

Jeho zahrnutí do pravidelné údržby města není podle náměstka primátora Tomáše Bouzka jednoduché vzhledem k tomu, že pozemky vlastní soukromý majitel. Co bude se zanedbaným územím v centru města tedy není jasné. O odkupu město podle Bouzka nejedná.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky vnitroblok, Černý pelikán, byty, stavba, České Budějovice, pozemek, obchodní dům, Tomáš Bouzek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve vnitrobloku na Lannovce měl stát obchoďák a byty. Místo toho je z pozemků skládka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.