Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Budějce i letos odmítly poskytnout dotaci pro Český svaz bojovníků za svobodu

České Budějovice ani letos finančně nepodpoří Český svaz bojovníků za svobodu (ČSBS). Rada města mu na posledním zasedání odmítla poskytnout dotaci 10 tisíc korun. České Budějovice svazu nedaly grant už loni. Důvodem zastavení podpory jsou nejasnosti kolem ČSBS. Novinářům to řekl náměstek českobudějovického primátora Juraj Thoma (hnutí Občané pro Budějovice).

„Stále trvají pochybnosti, které rada města měla už v loňském roce. Týkají se transparentnosti a fungování toho svazu," uvedl Thoma. České Budějovice v minulosti poskytovaly ČSBS dotaci právě ve výši 10 tisíc korun.

Další náměstek českobudějovického primátora Tomáš Bouzek (TOP 09) už loni kritizoval například to, že předseda ČSBS Jaroslav Vodička za bývalého režimu působil jako konfident Veřejné bezpečnosti. Připomněl, že v souvislosti s tím ze svazu vystoupila řada jeho členů.

Loni odmítla podpořit ČSBS i jiná města, například Hradec Králové nebo Jihlava. Plzeň dotaci pro svaz výrazně snížila. Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) zase odmítl převzít záštitu nad akcí ČSBS. Samosprávy kritizují kroky celostátního vedení svazu, jako je třeba ocenění komunistického poslance Zdeňka Ondráčka, který za revoluce v roce 1989 zasahoval jako policista proti demonstrantům.

Autoři | Foto

Štítky správa, historie, dotace, České Budějovice, ČSBS, Český svaz bojovníků za svobodu, Juraj Thoma, Občané pro Budějovice, Tomáš Bouzek, TOP 09, Jaroslav Vodička, Veřejná bezpečnost, Zdeněk Hřib

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějce i letos odmítly poskytnout dotaci pro Český svaz bojovníků za svobodu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.