Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Město opraví část Žižkových kasáren. Areál chce zapsat do brownfieldů

Zapsat nevyužívané Žižkovy kasárny do programu takzvaných brownfieldů a zrekonstruovat alespoň jejich část. Takové plány má v následujícím roce budějcká radnice. Do opravené části, která by měla vyjít na zhruba 60 milionů korun, by se měl následně přesunout městský archiv.

Cílem programu brownfieldů, který podporuje ministerstvo pro místní rozvoj, je regenerovat území, na kterém se nachází nevyužívané nebo zanedbané objekty a plochy. Zároveň chce pomoct k jejich dalšímu rozvoji a dalšímu užívání.

Právě takovým areálem jsou podle radnice Žižkovy kasárny. Objekt je částečně nevyužívaný a jeho rekonstrukce by výrazně zasáhla do rozpočtu města. Ne však, pokud se podaří na opravy získat peníze z programu na regenerace brownfieldu. „Budeme podávat návrh na vzetí kasáren do tohoto programu. V rámci toho musíme navrhnout, jakých budov by se rekonstrukce týkala, jako první by šla na řadu historická budova, která je otočená přímo do Žižkovky a je v katastrofálním stavu,“ nastínil první náměstek primátora Juraj Thoma.

V rámci zmiňovaného programu by mohlo město získat grant ve výši až 30 milionů korun. „Podmínkou je, že do toho musíme vložit dalších 30 milionů, a za 60 milionů korun už se tam dá něco udělat,“ popsal Thoma. Povinná doba udržitelnosti takto financovaného projektu je pět let.

Nově opravený areál by mohl sloužit například jako archiv, který má město aktuálně ve Vodňanské ulici, a kterého se bude muset pravděpodobně vzdát ve prospěch státu kvůli výměně za bývalou budovu policie na Mariánském náměstí. „Přesunout bychom tam mohli také nějaké kanceláře,“ uvedl náměstek.

Město chce získat bývalou budovu policie na Mariánském náměstí

Výměnou za některou z administrativních budov chce město získat dům na Mariánském náměstí, ve kterém dříve sídlila policie. Opuštěná budova ve vlastnictví státu je podle radních strategickým objektem, který navazuje na další objekty města. K čemu...

Původním plánem přitom bylo přesunout do kasáren státní úřady. „Další postup ale není možný kvůli nedohodě s celní správou, která vlastní část toho areálu. Město mělo v úmyslu areál sjednotit a nabídnout celní správě jiné pozemky a nemovitosti. Všechny nabídky ale celní správa odmítla," uzavřel Thoma.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Žižkovy kasárny, rekonstrukce, oprava, brownfields, brownfield, Juraj Thoma, celní správa, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město opraví část Žižkových kasáren. Areál chce zapsat do brownfieldů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.