Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kosti nalezené v budějckém klášteře nepatří prvnímu převorovi. Vědci ale našli další schránku

Lidské ostatky nalezené v českobudějovickém klášteře dominikánů nepatří prvnímu převorovi kláštera Jindřichu Librariovi. Kosti patří podle vědců minimálně třem lidem a ty nejstarší jsou ze 14. století. Uvnitř niky našli archeologové také dobové noviny a tištěnou sbírku básní Jaroslava Vrchlického.

Dřevěnou schránku vyzvedli vědci v klášteře dominikánů na Piaristickém náměstí loni v červnu. Se schránkou byl v nice zazděn také seznam dělníků, kteří pracovali na opravě kláštera v roce 1893, noviny Národní politika z 18. července 1893 a Vrchlického sbírka básní Z hlubin.

V dřevěné schránce nalezli vědci devět lidských kostí a 32 kostí zvířat. Dá se určite, že lidské kosti patří dospělému muži, ženě a dítěti nebo mladému člověku. „Nejde o ostatky jednoho jedince, ale minimálně tří. Některé kosti byly pokryté zbytky tkaniny," řekla Erika Průchová z Archeologického ústavu Filozofické fakulty Jihočeské univerzity.

Díky tomu, že nejstarší lidská kost ve schránce je podle radiokabonové metody, která pomohla určit stáří kostí, ze 14. století, je jasné, že ostatky nepatří prvnímu převorovi budějckého kláštera. Ten totiž zemřel v roce 1281. „O jeho reálném životě nevíme téměř nic a nejsme ani schopni spolehlivě rozhodnout, jestli existoval, nebo neexistoval. Jeho osobnost je ale po staletí uctívána," uvedl Daniel Kovář ze Státního okresního archivu v Českých Budějovicích. 

Zvířecí kosti patřily podle Lenky Kovačikové z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity skotu, ovci nebo koze, huse nebo například krocanovi. „Zajímavý je hlavně nález krocana, protože to je na našem území nepůvodní druh. Na jihu Čech se v písemných pramenech objevuje v roce 1578 v Krumlově, kdy měl třetí sňatek Vilém z Rožmberka a na svatební hostině se servírovaly stovky krocanů," řekla Kovačiková

Při průzkumu byla nalezena další dutina

Při průzkumu v jižním zdivu kláštera byla nalezena další dutina, ve které je podle archeoložky Zuzany Thomové další dřevěná schránka s kostmi. „Jestli najdeme, nebo nenajdeme Librariovy ostatky, není rozhodující, ale stálo by to za to zkusit," řekl kardinál Dominik Duka, který průzkum inicioval. Stejná názor má i děkan katedrální kapituly Zdeněk Mareš, podle kterého by mělo biskupství v průzkumu pokračovat.

Čtete také:

Foto | Zdroj ČTK

Štítky klášter, České Budějovice, průzkum, objev, kosti, Jindřich Librarius, převor, Jaroslav Vrchlický, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Národní politika, Piaristické náměstí, Dominik Duka, Vilém z Rožmberka, Zdeněk Mareš, Daniel Kovář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kosti nalezené v budějckém klášteře nepatří prvnímu převorovi. Vědci ale našli další schránku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.