Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Peníze na výměnu kotle získá díky dotaci 3700 lidí. Největší zájem je o tepelné čerpadlo

Přes 2600 žádostí zatím schválil Jihočeský kraj ve třetím kole kotlíkových dotací. Dostat by se celkem mělo na 3700 lidí a rozděleno bude 412 milionů korun. Největší zájem je podle kraje o dotace na tepelné čerpadlo.

Na posledním jednání rady kraje byly rozděleny peníze 47 žadatelům. Podle původních plánů mělo být ve třetím kole kotlíkových dotací rozděleno 302 milionů korun. Díky výzvě ministerstva životního prostředí Nová zelená úsporám přibylo dalších 110 milionů korun. Kraj tak bude moct vyhovět více žádostem. „Celkem by se mělo dostat na 3700 žádostí,“ uvedl radní Antonín Krák.

Největší zájem je podle něj o dotace na tepelné čerpadlo. „To je šedesát procent žádostí, další pak kompenzační plynový kotel, 19 procent, zbytek zařízení na biomasu," dodal Krák.

Problémy při spuštění žádostí

Třetí kolo kotlíkových dotací přitom provázely problémy. První den, kdy bylo možné žádosti podávat, byl problém s jejich příjmem, protože kolaboval počítačový systém. Podle Mladé fronty měla rozdělování ovlivnit „skupina lidí“.

Dění kolem třetího kola dotací ale zkontroloval Státní fond životního prostředí a podle něj nebyla diskriminovaná určitá skupina lidí. Uvedl pouze, že Jihočeský kraj nezvolil dostatečné zabezpečení a podcenil zájem o dotace. Výzva tak zrušena nebyla.

Státní fond životního prostředí nezrušil výzvu dotací na kotle v Jihočeském kraji

Státní fond životního prostředí nezrušil po problémech s příjmem žádostí třetí výzvu na dotace na výměnu kotlů v Jihočeském kraji. Podle fondu nebyla diskriminována určitá skupina žadatelů. Uvedl to ve stanovisku, které má ČTK k dispozici....

V předchozích kolech rozdělil Jihočeský kraj 600 milionů korun mezi zhruba 6000 lidí. Peníze poskytuje ministerstvo životního prostředí (MŽP), ve třetím kole dotací takto v Česku rozdělí 3,1 miliardy korun.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky kotlíkové dotace, Jihočeský kraj, žádosti, dotace, tepelné čerpadlo, peníze, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Antonín Krák, Zelená úsporám, Mladá fronta, Státní fond životního prostředí, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Peníze na výměnu kotle získá díky dotaci 3700 lidí. Největší zájem je o tepelné čerpadlo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.