Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Státní fond životního prostředí nezrušil výzvu dotací na kotle v Jihočeském kraji

Státní fond životního prostředí nezrušil po problémech s příjmem žádostí třetí výzvu na dotace na výměnu kotlů v Jihočeském kraji. Podle fondu nebyla diskriminována určitá skupina žadatelů. Uvedl to ve stanovisku, které má ČTK k dispozici. Ztotožnil se s vyjádřením kraje z konce září, podle kterého se neprokázalo, že by většinu žadatelů skupina lidí předběhla pomocí počítačových programů, takzvaných robotů, které by po spuštění výzvy začaly hromadně odesílat žádosti na krajské úřady. SFŽP ale upozornil na nedostatečné zabezpečení, které zvolil kraj, a podcenění možného zájmu o dotace.

Mladá fronta DNES dříve uvedla, že rozdělování dotací 23. září v Jihočeském kraji ovlivnila skupina lidí, která využila počítačové programy k urychlení žádosti. Podle deníku se podobné případy staly v červnu ve Středočeském kraji a v květnu v Moravskoslezském kraji. Jihočeský kraj na svém webu v reakci na zprávu listu uvedl, že se systém po zahájení příjmu žádostí potýkal s nebývalým náporem žadatelů, který způsobil výrazné zpomalení systému pro příjem dotací. Analýzy neprokázaly, že by systém zatížily extrémní požadavky ze stejných IP adres nebo že by šlo o vnější útok.

Velké problémy provází třetí kolo kotlíkových dotací, které bylo dnes ráno spuštěno v Jihočeském kraji. Lidé mohli o dotaci žádat prostřednictvím webových stránek Jihočeského kraje. Ty ale nápor žadatelů neustály a téměř celé dopoledne fungovaly...

Krajský radní Antonín Krák dnes řekl, že se kraj ztotožňuje s vyjádřením SFŽP, který potvrdil výsledky vyšetřování kraje. Z něj vyplynulo, že podávání žádostí roboti neovlivnili. „Ztotožňujeme se i s výsledky toho, co fond potvrdil, že nebyla diskriminována žádná skupina žadatelů, to je pro nás základ. Jediné, co nám vadí, že někteří žadatelé to měli při podávání žádostí obtížnější, než jsme očekávali. To je jediné, za co se můžeme omluvit,“ řekl Krák.

První náměstek jihočeské hejtmanky Josef Knot řekl, že doufá, že kraj najde dostatečné zdroje, aby uspokojil co nejvíc žadatelů. „Postup (kraje při příjmu žádostí) nebyl asi úplně bezvadný, nicméně žádná ze skupin nebyla diskriminována, tak nám nezbývá nic jiného, než to nechat, jak to bylo,“ řekl Knot.

SFŽP si od krajského úřadu vyžádal seznam IP adres s časem podání, ztotožnění vybraného vzorku žádostí s příslušnou IP adresou a auditní logy serverů. Na základě analýzy se fond ztotožnil s vyjádřením kraje. „Zároveň musíme konstatovat, že krajem zvolené zabezpečení proti tzv. robotům nebylo dostatečné, a zejména musíme poukázat na výrazné podcenění možného zájmu o kotlíkové dotace,“ napsal fond.

Na kotlíkové dotace bude mít letos Jihočeský kraj více než 300 milionů korun

Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo třetí kolo kotlíkových dotací . Jižní Čechy získají na výměnu zastaralých kotlů více než 300 milionů korun. Více získá jen Moravskoslezký a Středočeský kraj. O dotaci mohou žádat lidé od září nebo října.

Nedostatečné zabezpečení a následné výpadky systému kvůli přetížení informačního systému vedly podle SFŽP k těžší možnosti podat žádost, ale všem žadatelům ve stejné míře. „SFŽP dospěl k závěru, že s ohledem na zjištěné skutečnosti nedošlo k diskriminaci určité skupiny žadatelů, což by mohlo vést ke zrušení výzvy,“ konstatoval fond. Apeluje ale na krajské úřady, aby nepodceňovaly technickou stránku podání žádostí, systém zabezpečily proti automatizovanému podání a posílily kapacity serverů.

Jihočeský kraj rozdělí ve třetím kole dotací na výměnu starých kotlů 302 milionů korun zhruba 3 tisícům lidí. V předchozích kolech to bylo asi 600 milionů korun mezi zhruba 6 tisíc lidí. Peníze poskytuje ministerstvo životního prostředí, ve třetím kole dotací takto v České republice rozdělí 3,1 miliardy korun.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky ČR, ovzduší, počítače, teplo, správa, dotace, kraje, 2.VERZE, AUDIO, Státní fond životního prostředí, Jihočeský kraj, robot, krajský úřad, Antonín Krák, Josef Knot, Mladá fronta, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Středočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Státní fond životního prostředí nezrušil výzvu dotací na kotle v Jihočeském kraji  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.