Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nový lom u Ševětína chce těžit kámen od roku 2024. Některým lidem se záměr nelíbí

Za 200 milionů korun by měl u Ševětína vzniknout nový lom na těžbu stavebního kamene. Nahradit by měl současný lom, který bude fungovat do roku 2029. Poté ho firma Kámen a Písek přemění na lesopark. Podmínkou otevření nového lomu je ale například změna územních plánů Ševětína a Lišova. Záměr se navíc setkává s kritikou veřejnosti.

Ševětínský lom existuje od poloviny 19. století. Od roku 1991 ho provozuje firma Kámen a písek. Ta chce v současném lomu pracovat do roku 2029, a poté téměř 24 hektarovou plochu proměnit na lesopark, jezero a kamenité svahy. Vytěžený lom chce firma nahradit novým, který by měl vzniknout v malé vesnici Kolný, která je součástí Lišova.

Na téměř 48 hektarové ploše by se mělo těžit od roku 2024. Při veřejné debatě v kinosále v Ševětíně firma představila celý projekt. Využívat chce například moderní postupy v drcení a třídění kameniva, jako jsou odsávání prachu, mlžení kameniva nebo pásové dopravníky. S novým lomem podle výkonného ředitele firmy Pavla Fučíka klesnou emise prachu, hluku i produkce oxidu uhličitého. „Nový kamenolom i technologická linka jsou navíc vzdálenější od centra Ševětína, přesto daleko od obce Mazelov, asi jedna a půl kilometru," uvedl.

Kritika veřejnosti

Projekt se ale nelíbí místním obyvatelům. I přes slibované moderní postupy se bojí zvýšené dopravy, prachu a hluku. Vadí jim například, že kvůli těžbě bude denně pár set metrů od domů jezdit 300 nákladních aut nebo také to, že při každém odstřelu se v nedaleké obci Mazelov chvěje zem už teď. 

Problémem by podle kritiků mohlo být také vysušení okolí. „Kvůli lomu je teplejší vzduch, a pak chybí voda,“ řekl Jiří Chládek, majitel zahradnického centra, který má u Mazelova chalupu. Za riziko považuje také to, že na místě vytěženého lomu může vzniknout skládka pro České Budějovice. 

Změny územního plánu a posudek EIA

Aby firma mohla nový lom otevřít, je nutné, aby Ševětín a Lišov změnily územní plány. Nutná je i změna zásad územního rozvoje Jihočeského kraje a také hodnocení vlivů na životní prostředí EIA. To by mělo být hotové v roce 2022.

Změnu zásad územního rozvoje kraje inicioval Lišov na základě žádosti firmy Kámen a písek před dvěma měsíci. Podle starosty Lišova Jiřího Švece tím chtěli radní na záměr upozornit. Uvedl také, že Lišov, pod který obec Kolný spadá, má ložisko v územním plánu jako těžební rezervu od roku 2011.

Problémem by neměly být zmiňované změny územního plánu. Jak Švec, tak i starostka Ševětína Romana Hajská řekli, že by změnu podpořili. Podle Švece by se ale Ševětín, Mazelov i firma Kámen a písek museli domluvit na schůdném řešní pro všechny strany.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky lom, kámen, Ševětín, Lišov, Kámen a písek, územní plán, Písek, Jiří Švec, Mazelov, Kolný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový lom u Ševětína chce těžit kámen od roku 2024. Některým lidem se záměr nelíbí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.