Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V jižních Čechách se loni stavěly byty hlavně v rodinných domech

V Jihočeském kraji se začalo loni stavět 2 108 bytů, meziročně o 169 víc. Stavební firmy v jižních Čechách dokončily v loňském roce 2 229 bytů, o 516 víc než v roce 2018. Ve všech okresech převládala stavba bytů v rodinných domech, vyjma Českobudějovicka, kde mírně převažovaly dokončené byty v bytových domech. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Z okresních měst by se mělo ve větším rozsahu letos stavět v Českém Krumlově. Firma SVV real chce v areálu bývalé společnosti Jitona postavit 66 apartmánů a 131 bytů, začít má na podzim. Bytové domy vznikají také v areálu bývalých táborských kasáren Jana Žižky, ve čtvrti Dvorce. „Jsou to dva objekty, přiléhající k ulici Kpt. Jaroše,“ řekl mluvčí táborské radnice Luboš Dvořák. Firma AXR teď předělává jeden dům, kde bude 37 bytů, v roce 2022 plánuje přestavbu druhého objektu. 

Počet bytů, které se na jihu Čech začaly loni stavět, narostl meziročně o necelých devět procent. Zahájená výstavba tvořila 5,5 procenta všech rozestavěných bytů v České republice, celorepublikově to loni bylo 38 677 bytů, což je o téměř 17 procent víc než v roce 2018.

Ve většině jihočeských okresů loni meziročně přibylo bytů, jež se začaly stavět, na Českokrumlovsku o víc než 60 procent. Nárůst o víc než 75 procent zaznamenali statistici u bytů rozestavěných v bytových domech. I přesto v kraji převažovaly byty, jež se staví v rodinných domech (1 394): z celkového počtu bytů, které loni firmy začaly stavět, tvořily dvě třetiny. Na Strakonicku jejich podíl přesáhl dokonce 95 procent.

U bytů, které firmy loni dokončily, zaujímají jižní Čechy – stejně jako u rozestavěných bytů – šesté místo mezi kraji. V České republice loni stavbaři dodělali 36 422 bytů, proti předchozímu roku stoupla tato výstavba o 7,6 procenta.

V Jihočeském kraji loni převažovaly dokončené byty v rodinných domech (1 331 bytů), tvořily téměř 60 procent všech, na Písecku skoro sto procent. Přibylo bytů v bytových domech, loni jich dělníci dokončili 784. Více než polovina loni dokončených bytů je v okrese České Budějovice.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, byty, stavby, Jihočeský kraj, rodinný dům, bytový dům, Český statistický úřad, okres České Budějovice, Česko, Jitona, Luboš Dvořák, Český Krumlov, Dvorec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jižních Čechách se loni stavěly byty hlavně v rodinných domech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.