Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Dobrovolníci čistili dočasně upuštěnou nádrž Orlík, nasbírali tuny odpadků

Zhruba tři stovky dobrovolníků včera na 45 místech kolem celé vodní nádrže Orlík sbírali odpadky, které byly dříve schované pod hladinou. Využili tak stavu, kdy je přehrada upuštěna kvůli přestavbě lodního výtahu. Akce byla poslední, která se před opětovným napuštěním Orlíku konala.

Dobrovolníci se poprvé do úklidu Orlické přehrady pustili 5. února, šlo především o zaměstnance povodí, rybáře a ochránce, kteří odpad sbírali na hůře dostupných místech. Včerejší akce byla větší, účastnila se jí široká veřejnost. Účastníci prvního únorového úklidu sesbírali hrubým odhadem asi 200 stolitrových pytlů odpadků a k tomu přibližně 20 tun objemného odpadu.

Na 45 lokalitách byli organizátoři, kteří zajišťovali rozdávání pytlů na odpadky a ochranných pomůcek, například rukavic. Asi tři desítky lidí uklízeli od deváté hodiny ráno také na lokalitě Štědronín-Plazy na Písecku, dorazil tam i ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD).

„Je to akce, která byla naposledy před 16 lety, je to ojedinělé a zároveň bych vyzval ty, kteří tady mají rekreační chaty a chalupy, aby toho nepořádku dělali trošku méně,“ řekl Toman před začátkem akce novinářům. Poté dostal od pořadatelů pytel, rukavice a vydal se po břehu sbírat odpadky. Práci věnoval asi 40 minut.

Dobrovolníci břehy Orlíku uklízeli zhruba do druhé hodiny odpoledne. „Počítáme, že v dubnu potom rámci akce Ukliďmě svět, ukliďme Česko se to může uspořádat ještě jednou, ale to už bude sběr na vyšších partiích, protože hladina do té doby stoupne," řekl generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala.

Kvůli poklesu hladiny Orlické přehrady se v minulých měsících dostaly nad hladinu jezy, zbytky elektrárny nebo mosty, které desítky let zůstávaly skryty u dna nádrže.

Orlická přehrada je největším vodním dílem v České republice. Stavba začala v roce 1954 a hlavní část prací pokračovala až do roku 1961. V minulosti prošla přehrada mnoha zkouškami, těmi nejnáročnějšími byly povodně v letech 2002 a 2006.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ministerstvo zemědělství České republiky

Štítky Ukliďme Orlík, dobrovolníci, opadky, Orlík, Vodní nádrž Orlík, odpad, Miroslav Toman, Česko, ČSSD, Povodí Vltavy (státní podnik), okres Písek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrovolníci čistili dočasně upuštěnou nádrž Orlík, nasbírali tuny odpadků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.