Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Na Střední škole a Vyšší odborné škole cestovního ruchu v Budějcích se vzdělávají nejen žáci, ale i učitelé

PR článek

Škola se na úseku odborného vzdělávání neustále snaží držet trend s novými moderními technologiemi, novinkami z oblasti výroby i servisu. Spolupracuje s významnými partnery dnešního gastronomického života, zejména pak s p. Jiřím Roithem z Akademie Kulinářského umění, který vzdělává i pedagogy.

Při posledním kurzu do školy zavítal spolu s panem Zdeňkem Křížkem, který působí v současné době jako Execitive Culinary Chef v Orea Hotels. Své „žáky“ z řad učitelů seznámil s japonskou gastronomii, ke které má kladný vztah díky jeho dlouholeté praxi v této zemi a výborně ji umí nejen připravit, ale i krásně prezentovat. Všichni odborní pedagogové měli možnost pod jeho vedením jídla připravit i naaranžovat ke konzumaci. Samozřejmostí bylo i jídla ochutnat. Kompozice na talířích zářily barvami, vůněmi, různými tvary i chutěmi. Byl to opravdový zážitek a všichni měli pocit, že v Japonsku právě jsou.

Mezi další zajímavé osobnosti, se kterými škola spolupracuje, patří mimo jiné určitě pan Jan Krob, zakladatel společnosti Fine Food Academy. S touto společností má škola velmi dobré vztahy, šikovní žáci s ním se zájmem spolupracují přímo ve studiu u něj ve firmě. Podporuje žáky v dalším gastronomickém rozvoji, pořádá semináře i ve škole, pomáhá jim s přípravou na různé soutěže.

Žáci se neustále snaží zlepšovat i na straně servisu, a proto škola organizuje i barmanské kurzy. Jeden z nich byl pod vedením p. Milana Zaleše, který je momentálně v pracovní pozici Campari Brand Ambassador.  Žáci si prohloubili teoretické znalosti z oblasti nápojů, naučili se lépe znát nápoje jako je rum, vodka, gin, whisky, cognac, brandy a další destiláty a likéry. To vše doplnili praktickým nácvikem v oblasti míchání nápojů, naučili se, kdy používat shaker, míchací sklenici, vhodnost nápojového skla, druhy ledu, použití a výrobu ozdob u namíchaných drinků a mnoho dalšího. Nedílnou součásti bylo i tzv. desatero pro barmana, jak se chovat, vystupovat a jednat s důrazem na to, že barman je umělec a cílem jeho práce je hosta potěšit a ne opít.

Odborní pedagogové se věnují všem žákům v oblasti vzdělávání a ty nejšikovnější vedou k účasti na různých soutěžích, např. Trophée Mille, Gastro Hradec, národní barmanské soutěže, sommelierské soutěže, baristické a mnoho dalších.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, gastronomie, vzdělávání, České Budějovice, nápoj, soutěž, Zdeněk Křížek, OREA HOTELS, Jan Krob, Japonsko, Gastro Hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Monika Monika

V dnešní době i na této škole se apeluje jak chybí kuchaři a další žáci na učňovských školách. Ale ve chvíli, kdy má žák zájem obor skutečně dělat, protože ho to baví, tak škola není schopna jeho zájem podchytit a podpořit. Protože touha být kuchařem, se během tří let změní. A preferování maturitních oborů taky není pro žáky na učebním oboru nic povzbuzujícího a to tady na té škole právě je. Žák s maturitou nikdy vařit nebude. Jeho praxe je minimální. Člověk s maturitou, není lepším člověkem. Pěkný den. Monika

Neděle, 23. února 2020, 06:17Odpovědět

Žák CR CB

Škola výše uvedené kurzy a setkání uskutečňuje. Je to dobrý krok ku předu v oblasti gastronomie. Ale z mého pohledu škola klade větší důraz na obory s maturitní zkouškou než na ty s výučním listem. Na druhou stranu, na učilišti je plno žáků s jinými zájmy a gastro jde stranou. Ale taky je tam hrstka žáků s chutí učit se novým věcem a rozšiřovat spektrum vědění a zkušeností, mezi které sám patřím.Uvítal bych reprezentaci školy a víc akcí nejen v "lepších" oborech.Děkuji za vyjádření svého názorua s přáním pěkného dne, žák odborného učiliště zmíněné školy.

Sobota, 22. února 2020, 10:42Odpovědět

Na Střední škole a Vyšší odborné škole cestovního ruchu v Budějcích se vzdělávají nejen žáci, ale i učitelé  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.