Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Ohledně koronaviru teď nehrozí žádné výrazné nebezpečí, ujistila hejtmanka Stráská. Kraj zřídil speciální linku

Speciální koordinační schůzku svolal na dnešní ráno Jihočeský kraj. Hlavním tématem byla šířící se nákaza koronaviru. Podle hejtmanky Jihočeského kraje jsou všechny instituce připraveny na případný výskyt viru v Česku reagovat. V tuto chvíli podle ní ale nehrozí žádné výrazné nebezpečí.

„Veškeré instituce, které mají tuto záležitost v gesci, jsou připraveny reagovat na případný výskyt viru. Na Jihočeském kraji jsme zřídili speciální linku, na které se mohou občané informovat. Nehrozí žádné výrazné nebezpečí, jsem přesvědčena, že české zdravotnictví a česká medicína je taková, že jsme schopni tuto situaci, pokud nastane, zvládnout,“ uvedla na tiskové konferenci hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská.

Její slova potvrdil i ředitel budějcké nemocnice Michal Šnorek„Máme velké infekční oddělení a o pacienty s různými infekcemi se staráme každý den a jsme na tyto situace připraveni. Disponujeme také léčebnou tuberkulózy, takže máme i lůžka, která splňují nejpřísnější kritéria pro izolaci. Důležité je ale říci, že z léčebného hlediska se nákaza nejeví nijak dramaticky ve srovnání s jinými infekčními chorobami. Hlavní problém je velké množství osob, které se vrací z postižených oblastí. Proto apelujeme na občany, aby dodržovali všechny hygienické návyky,“ řekl Šnorek.

Nemocnice dnes navíc připravila souhrnné informace, jak se mají lidé v případě, že cestovali do zasažených oblastí, nebo pokud mají podezření na nákazu, chovat. 

V pohotovosti je i krajská hygienická stanice. „Samozřejmě sledujeme situaci a reagujeme na změny. Momentálně postupujeme podle algoritmu, který je vydán ministerstvem zdravotnictví a v podstatě se snažíme monitorovat občany, kteří se vrací z postižených oblastí,“ uvedla zástupkyně KHS Gabriela Žampachová.

Právě kvůli návratu ze zasažených oblastí má být na jihu Čech v domácí karanténě 20 Čechů. „Lidé, kteří jsou v domácí karanténě, si denně měří teplotu. Dostali pokyny, že pokud by se jejich zdravotní stav zhoršil, mají rovnou volat záchrannou službu, která je převeze na vyšetření. Rozhodně by neměli chodit k praktickému lékaři, aby tím zbytečně nezvyšovali možné riziko nákazy," uvedla včera Jitka Luňáčková z krajské hygieny.

Na jihu Čech je v preventivní karanténě kvůli koronaviru 20 lidí

Jihočeští hygienici nařídili preventivní domácí karanténu pro dvě desítky lidí, kteří se vrátili z oblastí, v nichž se objevila nákaza koronavirem. Jsou mezi nimi i turisté, kteří přijeli z Itálie. U nikoho na jihu Čech se neobjevilo podezření na...

Ředitel jihočeské záchranky Marek Slabý dnes ujistil, že připraveni a vybaveni k jakémukoliv zásahu jsou také zdravotníci. „Chtěli bychom ale poprosit ty, kteří mají podezření, že by mohli mít příznaky, nebo byli v těchto ohrožených oblastech, aby opravdu komunikovali prvně s hygienou,“ řekl. 

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Jihočeský kraj, koronavirus, vir, nákaza, opatření, infekční onemocnění, Ivana Stráská, Česko, Krajská hygienická stanice, Marek Slabý, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, COVID-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ohledně koronaviru teď nehrozí žádné výrazné nebezpečí, ujistila hejtmanka Stráská. Kraj zřídil speciální linku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.