Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Francouzský student se zdravotním postižením si splnil svůj sen

Maël Boissinot, hendikepovaný student z Francie, studuje dvojí diplom na Filozofické fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Od ostatních zahraničních studentů však Maëla na první pohled odlišuje to, že je od narození upoután na elektrický vozík.

Maël Boissinot z francouzského města Lorient a tamní Jihobretaňské univerzity vyrazil na studia do Českých Budějovic. Na tom by nebylo v zásadě nic zvláštního, zahraničních studentů včetně Francouzů přijíždí na Jihočeskou univerzitu v rámci programu Erasmus každý rok desítky. Tolik nepřekvapí dokonce ani fakt, že Maël přijel na celý akademický rok s plánem absolvovat tzv. dvojí diplom (double degree) v oblasti Aplikovaných cizích jazyků pro mezinárodní obchod. Tuto možnost studijního pobytu se získáním bakalářských diplomů obou partnerských univerzit nabízí Ústav romanistiky Filozofické fakulty Jihočeské univerzity již od roku 2007. Za tu dobu se absolventy obou univerzit stalo 35 českých a 23 francouzských studentů. 

Jako tetraplegik to má nejen se studiem trochu jinak než ostatní studenti. Proto se jeho plán vyrazit na Erasmus do České republiky zdál zpočátku více než odvážný. Maël však vyniká vlastnostmi, jako jsou pevná vůle, vytrvalost a nezdolný optimismus. S obdivuhodnou zarputilostí šel za svým cílem a navzdory četným překážkám (od administrativních po finanční) svůj sen naplnil. 

Vše se podařilo v první řadě díky vysoce profesionální práci Centra podpory studentů se specifickými potřebami Jihočeské univerzity a podobného centra při Jihobretaňské univerzitě, která zařídila vše potřebné především po stránce nutné každodenní asistence a zdravotní péče. Také ostatní příslušné univerzitní útvary (jako např. oddělení zahraničních vztahů) přispěly svým dílem. Rovněž je třeba zmínit garanty dvojího diplomu na obou stranách, Iva Petrů a Mariannick Guennec. Ocenit je potřeba i nezištnou pomoc bezejmenných dárců, kteří Maëlovi na finančně náročný studijní pobyt přispěli v rámci internetové crowdfundingové kampaně.

Maël se tak od září loňského roku intenzivně věnuje studiu na Jihočeské univerzitě. Setkání s ním jsou vždy velmi inspirativní. Stále kolem sebe šíří dobrou náladu a nezalekne se žádné překážky. V letním semestru před ním stojí další výzva, dvouměsíční pracovní stáž, kterou i díky pomoci vyučujících sehnal v českobudějovické společnosti Madeta.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

Štítky tetraplegie, České Budějovice, studium, Jihočeská univerzita, Filozofická fakulta Jihočeské univerzity, univerzita, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Francie, Lorient, Madeta, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Francouzský student se zdravotním postižením si splnil svůj sen  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.