Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Únorové vichry poničily v Národním parku Šumava asi 65 tisíc stromů

Únorové vichry polámaly nebo vyvrátily v lesích šumavského národního parku 65 tisíc krychlových metrů dřeva. Představuje to přibližně 65 tisíc stromů. Největší škody způsobily v okolí Stožce na Prachaticku a Prášil na Klatovsku. Dohromady v těchto lokalitách vítr poničil 30 tisíc až 35 tisíc metrů krychlového dřeva.

Výrazně ničivější byla větrná bouře Sabina, která se Českem prohnala hlavně 9. a 10. února. Další silný vítr zasáhl republiku minulý týden. „V tomto případě škody už naštěstí nebyly tak zásadní,“ uvedl mluvčí NP Šumava Jan Dvořák.

Podobné škody napáchal silný vítr i v jiných místech republiky. Vichřice v minulém týdnu nadělala v lesích státního podniku Lesy ČR škody asi za 100 milionů korun. Vítr poničil kolem 400 tisíc metrů krychlových dřeva. Bouře Sabine před dvěma týdny Lesům ČR poničila přibližně 950 tisíc metrů krychlových dřeva se škodou až 300 milionů korun.

Na Šumavě likvidují rozsáhlejší následky silného větru v posledních letech poněkolikáté. Například v letech 2017 a 2018 vytěžil park kvůli polomům více než 200 tisíc krychlových metrů dřeva.

Největší škody způsobil orkán Kyrill, který Šumavu zasáhl v lednu 2007. Tehdy těžaři porazili 767 143 krychlových metrů. Další stovky tisíc krychlových metrů poškozených Kyrillem vytěžili lesníci v následujících letech. A opět stovky tisíc poškozených stromů zůstaly v bezzásahových územích parku.

Autoři

Štítky počasí, dřevo, lesy, příroda, Šumava, Národní park Šumava, strom, vichřice, okres Prachatice, okres Klatovy, Stožec, Lesy České republiky, Jan Dvořák, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Únorové vichry poničily v Národním parku Šumava asi 65 tisíc stromů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.