Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Oprava prachatické horské chaty Libín přesáhne 20 milionů korun

Opravy horské chaty Libín, kterou na konci loňského roku koupilo město Prachatice, budu stát přes 20 milionů korun. Mnoho nemovitostí, které k ní patří, není zkolaudováno. Provozovat chatu bude možné nejdříve v roce 2021. Na zasedání zastupitelstva to řekl starosta Martin Malý (Nezávislí). Zastupitelé zatím nepřijali žádný z návrhů, jak a kdy začít chatu opravovat.

Stavebně - technický stav je podle starosty horší, než si zástupci města mysleli. Modernizace by stála téměř 23 milionů korun. „To jsou enormní finanční prostředky. Je tam celá řada nemovitostí, které nejsou zkolaudovány, to znamená, že se nesmí provozovat. Je zkolaudován jeden jediný objekt, ten hlavní," řekl starosta Prachatic Martin Malý.

Prachatice koupily chatu, která byla několik let zavřená, za 8,6 milionu korun. Jak řekl opoziční zastupitel Robert Zeman (Pro Prachatice), chata je strategické místo pro turistický ruch i historii města. Na včerejším zasedání zastupitelstva navrhl, aby město dalo milion korun na vznik čistírny odpadních vod a chata se co nejdřív zprovoznila za co nejmenší náklady. Návrh ale neprošel. „Lidé mi říkali, že nepotřebují, aby to bylo supermoderní, ale aby to bylo co nejdřív otevřené," řekl zastupitel Júsuf Traore (Pro Prachatice).

Zastupitelstvo nepřijalo ani návrh dát 1,5 milionu na projektovou dokumentaci, aby se připravila oprava hlavního a vedlejšího objektu včetně zateplení budov a připravila se čistírna odpadních vod.

Místostarosta Jan Klimeš (ČSSD) řekl, že je nutné vybudovat nový vrt pro kvalitní pitnou vodu, čističku a chatu zateplit. „Dokud nebude vyřešená voda a topení, smysluplného provozovatele nenajdeme," řekl Klimeš.

Městský architekt Luboš Zemen uvedl, že některé objekty je třeba zbourat, část by šlo provozovat provizorně. Náklady na modernizaci odhadl mezi 20 až 25 miliony korun.

Autoři | Foto libin.cz

Štítky Libín, horská chata, Prachatice, oprava, chata, Martin Malý, Jan Klimeš, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava prachatické horské chaty Libín přesáhne 20 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.