Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Archeologové budou zkoumat trasu dálnice D3 ještě dva roky

Minimálně ještě dva roky budou archeologové zkoumat trasu vznikající dálnice D3 v Jihočeském kraji. Práce na projektu pokračuje už několik let. Jeho výsledkem bude zmapování trasy od Táborska až po hranici s Rakouskem.

V souvislosti s průzkumem dálnice D3 chystají jihočeští archeologové pro veřejnost jednou akci. „Už teď připravujeme velkou výstavu, která by měla být od února do konce příštího roku v Jihočeském muzeu. A tam chceme ukázat všechny zajímavé nálezy, které z dálnice máme," uvedl Ondřej Chvojka z jihočeské pobočky České archeologické společnosti (ČAS).

Archeologové loni mapovali trasu D3 v okolí Hodějovic na Českobudějovicku. Ve stejné lokalitě budou bádat i letos. Dálnice vede místy, které byly v minulosti osídlené a kde archeologové činí stále nové objevy. „Navíc na zmíněné výstavě chceme prezentovat i nálezy z rakouské strany, kudy rovněž prochází trasa dálnice," řekl.

Chvojka uvedl, že Jihočeský kraj je z archeologického hlediska atraktivní lokalitou. Přitom pro mnoho lidí spíš představuje centrum nálezů Morava. Jižní Čechy ale podle Chvojky hrály z historického hlediska také zajímavou roli. „Tento kraj je taková křižovatka, kde se sbíhají vlivy od Podunají a od Alp. Jsme region, kudy do nitra Čech a dále na sever Evropy pronikaly alpská měď nebo alpská sůl. A na druhé straně k nám ze severu přicházel třeba pazourek nebo jantar," uvedl.

Autoři | Foto

Štítky archeologie, D3, dálnice, zkoumáí, jižní Čechy, Jihočeský kraj, Rakousko, okres Tábor, Česká archeologická společnost, Evropa, okres České Budějovice, Hodějovice, Česko, Alpy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Archeologové budou zkoumat trasu dálnice D3 ještě dva roky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.