Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Sezonu v areálech na jihu Čech ovlivnilo proměnlivé počasí

Provozovatelé lyžařských areálů na jihu Čech hodnotí končící sezonu jako extrémní, kdy zažili několik podob počasí. Zatímco v minulých letech většinou sníh na horách vydržel nepřetržitě několik měsíců, tuto zimu několikrát roztál a zase napadl. Provozovatelé proto předpokládají, že návštěvnost v této sezoně bude nižší než například před rokem. Vyplývá to z ankety ČTK.

„Takovou zimu asi málokdo pamatuje. Sezonu zásadně ovlivnily výkyvy počasí, kdy jeden den mrzlo, pak začalo pršet a oteplilo se na plus 15 stupňů," uvedl za Skiareál Lipno Jiří Falout.

Kvůli tomu středisko například nemohlo otevřít novou sjezdovku, kterou na sezonu připravilo. „Vzhledem k tomu počasí jsme ji nemohli zasněžit," uvedl Falout. Dodal, že i přes nestabilní počasí se od konce ledna až do těchto dní dařilo udržovat šest až osm kilometrů upravených sjezdovek. „Za to patří velký dík našim pracovníkům, kteří se na tom podíleli a často v noci připravovali svahy na další den," uvedl. Podle něj bude v této sezoně úbytek jednodenních skipasů, protože lidé s ohledem na počasí tolik na lyžování na jeden den nevyráželi.

Podobný trend zaznamenali také ve středisku Zadov. „Stávalo se celkem často, že si lidé zaplatili lyžování jen na čtyři hodiny. Místo toho, aby zde strávili celý den," řekl za areál Petr Vondraš.

Dodal, že proměnlivost počasí se promítla i do provozu sjezdovek. Zatímco svah Kobyla zůstává nepřetržitě otevřený od prosince, jinde byly podmínky slabší. „Například sjezdovka na Nových Hutích byla v provozu jen na čas a pak jsme ji kvůli nedostatku sněhu museli uzavřít," uvedl Vondraš.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zima, počasí, lyžování, Skiareál Lipno, Zadov, Česko, sjezdovka, Vodní nádrž Lipno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sezonu v areálech na jihu Čech ovlivnilo proměnlivé počasí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.