Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

VIDEO: Hasiči na hranicích namátkově měří teplotu lidem, kteří se vracejí z rizikových oblastí. V Dolním Dvořišti mají první podezření

Policisté, celníci a hasiči se dnes ráno přesunuli na vybrané hraniční přechody, kde namátkově měří teplotu u lidí, kteří se vracejí z Itálie. O zavedení kontrol rozhodlo Ministerstvo zdravotnictví kvůli šířícímu se koronaviru. V Dolním Dvořišti zaznamenali kontroloři první podezření již po několika minutách od zahájení kontrol.

Kontroly na hranicích začaly v sedm hodin ráno. V jižních Čechách probíhají na přechodech v Dolním Dvořišti a ve Strážném. Podle informací České televize na rakousko-českém přechodu v Dolním Dvořišti zaznamenali kontroloři první podezření již po několika minutách od zahájení kontrol. Zastavili kamion, který jel z Lombardie a jeho řidič si stěžoval na bolest hlavy, měl rýmu a kašel. Po změření teploty zavolala pohraniční hlídka sanitku, lékaři udělají řidiči výtěry, potom se rozhodne o dalším postupu.

Na přechodech jsou stanoviště, kde hlídky na auta čekají. V případě, že někomu naměří horečku přes 38 stupňů Celsia, kontaktují záchrannou službu a také hygieniky. 

Hasiči se na hraničních přechodech budou střídat ve dvanáctihodinových směnách. V každé jsou dva příslušníci hasičského záchranného sboru.

Kvůli koronaviru se ve středu sejde Bezpečnostní rada Jihočeského kraje

Speciálně kvůli koronaviru se ve středu 11. března sejde i Bezpečnostní rada Jihočeského kraje. Hejtmanka Ivana Stráská to řekla po dalším setkání pracovní skupiny, která řeší události ohledně šíření koronaviru na jihu Čech, v pondělí 9. března.

Stráská zároveň připomněla, že kvůli koronavirové nákaze se uplynulý pátek v Praze zúčastnila jednání hejtmanů s vládou a některými představiteli Bezpečnostní rady České republiky. „Kraje zdůraznily, že je pálí zejména nedostatek ochranných pomůcek a prostředků. Jihočeské nemocnice přesto určité zásoby mají, problematičtější situace panuje na záchrance, ale domluvili jsme se, že si vzájemně vypomohou. Zároveň usilujeme, aby byli ochrannými pomůckami vybaveni i praktičtí lékaři,“ naznačila hejtmanka s tím, že prioritou zůstává ochrana zdravotníků.

Na páteční schůzce pak podle Stráské zazněla informace, že by měl stát uvolnit 190 tisíc kusů respirátorů, které budou mezi nemocnice a sociální zařízení distribuovat samotné kraje. Naopak mezi praktické lékaře rozdělí ochranné prostředky přímo stát.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Redakce

Štítky kontrola, hasiči, koronavir, hraniční přechody, Dolní Dvořiště, COVID-19, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Itálie, Jihočeský kraj, Ivana Stráská, Česká televize, rada, ochranná pomůcka, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Hasiči na hranicích namátkově měří teplotu lidem, kteří se vracejí z rizikových oblastí. V Dolním Dvořišti mají první podezření  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.