Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihočeská agrární komora shání roušky pro potravináře a zemědělce

Jihočeská agrární komora kvůli koronaviru shání ochranné prostředky pro jihočeské potravináře. Zatím převzala 200 ochranných roušek, které dodá do českobudějovické výrobny majonéz Záruba Food i zpracovně ryb Fish market z holdingu Rybářství Třeboň. Agrární komora má i virtuální koordinační centrum, které bude zprostředkovávat dodávky náhradních dílů, opravy strojů nebo pracovní síly.

Dobrovolníci, kteří dnes agrární komoře předali první roušky, rozvezli k dnešnímu dni po kraji 24 tisíc roušek. Donesli je do obchodů, řidičům veřejné dopravy i zaměstnancům bank. Za dobrovolníky to dnes řekla Ivana Kerlesová.

„Po prvních impulzech a požadavcích ze strany jihočeských potravinářů se snažíme zprostředkovávat zajištění ochranných pomůcek, zejména těch základních, jednorázových roušek, respirátorů, dezinfekčních gelů, jednorázových rukavic. Na první výzvu okamžitě zareagovali dobrovolníci, dnes ráno přivezli 200 ochranných roušek. Chápeme, že v první linii jsou zdravotníci, pokladní, ale záleží nám také na tom, je to velká priorita, aby byla zajištěna dodávka potravin. Pokud zaměstnanci potravinářských podniků nebudou mít zajištěny základní ochranné prostředky, mohou vypovědět službu a budeme všichni namydlení,“ řekla ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná.

Regionální agrární komora zřídila virtuální centrum. Má krizové linky, e-maily a prostory, kde lze skladovat a potom distribuovat ochranné prostředky. Komora se bude snažit hlavně udržet funkční živočišnou i rostlinnou výrobu.

„Čas setí a dojení nepočká. Také budeme zprostředkovávat dodávky nedostatkového zboží, například náhradních dílů, opravy zemědělských strojů nebo budeme shánět - pokud nějakému podniku vypadnou pracovní síly v prvovýrobě - držitele řidičských průkazů na traktory a podobně. Zemědělská práce v prvovýrobě nemá odkladu,“ řekla Šťastná.

V Jihočeském kraji je 16 pacientů s onemocněním COVID-19. Jihočeští hygienici nařídili od začátku února zatím téměř 800 preventivních karantén. Končí v nich většinou lidé, kteří se vrátili z míst s vysokým výskytem nákazy.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky potraviny, zemědělství, zdraví, koronavirus, Jihočeský kraj, Agrární komora České republiky, rouška, ochranná pomůcka, Rybářství Třeboň, ZÁRUBA FOOD a.s., Ivana Kerlesová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeská agrární komora shání roušky pro potravináře a zemědělce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.