Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Biologické centrum je připraveno pomoci zdravotníkům s diagnostikou koronaviru, denně zvládne až 200 testů

Pomoc s diagnostikou vzorků na přítomnost koronaviru nabídlo stejně jako další vědecké ústavy Akademie věd i Biologické centrum AV ČR v Českých Budějovicích. Pokud by českobudějovická nemocnice potřebovala navýšit laboratorní kapacity, mohou vědečtí a techničtí pracovníci Biologického centra začít analyzovat vzorky téměř okamžitě. Ve svých zásobách mají izolační kity pro až 2 tisíce vzorků a mohou provádět 100 až 200 analýz denně.

Biologické centrum má špičkové zázemí a přístroje, které umožňují práci s vysoce infekčními viry, a disponuje zkušenými odborníky, kteří se rutinně věnují obdobným činnostem při vědeckém výzkumu. Vědečtí pracovníci jsou již seznámeni s protokolem testování koronaviru a provedli inventuru potřebného laboratorního materiálu. 

„Můžeme být nemocnici nápomocni třeba tím, že bychom jim zvýšili kapacity izolací RNA, používáme úplně stejné izolační kity,“ řekl mikrobiolog Radek Šíma z Parazitologického ústavu. Těchto kitů má nyní Parazitologický ústav v zásobě přibližně pro tisíc vzorků, další ústavy Biologického centra mají dohromady srovnatelné množství, denně může být provedeno přibližně 100 a více izolací. 

V druhém kroku po izolaci RNA je následně možné využít plnou kapacitu pipetovacího robota, který umožňuje vypracovat stovky analýz denně. Celou proceduru od izolace RNA po vyhodnocení výsledků lze zvládnout do 24 hodin. Kromě toho může Biologické centrum zapůjčit nemocnici potřebné laboratorní přístroje, nebo i personál.

„Situaci pozorně sledujeme, jsme v kontaktu s krizovým štábem a s českobudějovickou nemocnicí, a v případě jejich žádosti můžeme takřka ihned začít,“ uvedl ředitel Biologického centra AV ČR Libor Grubhoffer

Kromě místních kontaktů s nemocnicí jsou virologové z Biologického centra zapojeni i do celostátní aktivity Akademie věd s pracovním označením "coronatest hackaton", kde se řeší metodické, logistické, ale také legislativní požadavky pro případ zapojení akademických ústavů do testování.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky koronavir, nemoc, testy, Biologické centrum, COVID-19, Akademie věd České republiky, Biologické centrum AV ČR, Nemocnice České Budějovice, České Budějovice, nemocnice, Parazitologický ústav Akademie věd České republiky, Libor Grubhoffer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Biologické centrum je připraveno pomoci zdravotníkům s diagnostikou koronaviru, denně zvládne až 200 testů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.