Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Data z bankovních karet ukázala nedodržování karantény

Data o platbách bankovními kartami shromážděná v minulém týdnu iniciativou českých technologických firem COVID19CZ ukázala, že 46 procent lidí vracejících se z Itálie aspoň jednou nedodrželo podmínky dvoutýdenní karantény. Vláda ji nařídila 6. března lidem vracejícím se z dovolených v Itálie, aby zabránila rozšiřování koronavirové infekce. Server Seznam Zprávy také uvedl, že data o platebním styku by mohla být využita k mapování pohybu, tak jak už se děje na základě sledování telefonů.

Vláda před dvěma týdny rozhodla, že lidé přijíždějící z Itálie se mají v pondělí nahlásit po telefonu svému praktickému lékaři, který rozhodl o karanténě. „Můžeme se podívat na počet lidí, kteří platili kartou jeden týden v Itálii a ten následující už v Česku. Z platebních transakcí je vidět, že takoví lidé si v Česku často někam vyšli a něco si koupili," cituje server Petra Bednaříka ze společnosti DataSentics.

Z dat o nákupech v zahraničí analytici zjistili, že v nejrizikovějších zemích, jako jsou Čína, Írán a Itálie, už se Češi nepohybují. V Německu, Rakousku nebo ve Španělsku jejich aktivita sice klesá, nicméně tam Češi stále jsou. „Musíme proto počítat s tím, že v těchto zemích je spousta Čechů a je dost pravděpodobné, že se alespoň část z nich bude ještě vracet," uvedl Bednařík pro Seznam Zprávy.

Iniciativa COVID19CZ také pracuje s anonymizovanými daty finančních institucí, ta se šestidenním zpožděním ukazují, jak se projevila jednotlivá vládní opatření na chování lidí. Ze statistik je patrné, že rozhodnutí vlády v minulém týdnu podpořila nakupování Čechů v potravinách a lékárnách. Potraviny šlo před týdnem v sobotu nakoupit o 14 procent lidí víc a léky dokonce o 54 procent víc zákazníků, než bylo běžné průměrně za poslední tři soboty. Nákupy přes internet vedly ke zvýšenému ruchu na poštách. Zákazníci se tak sice sdružovali o něco méně v obchodech, ale často se jen přesunuli na místní pobočku pošty.

Prokazatelně klesly podle dat COVID19CZ transakce v dopravě. Snížily se i nákupy na letištích a nádražích. Minulý týden tam ale stále nakupovalo 6000 lidí denně, průměr od 17. února byl přitom 7500 transakcí, uvádí server.

Vláda minulý týden rozhodovala, zda data o nákupech zařadí mezi ta, na jejichž základě mohou se souhlasem dotyčného vznikat takzvané vzpomínkové mapy. Ty mají usnadnit kontaktování lidí, kteří přišli s nemocným do styku. Nakonec kabinet rozhodl pouze o mapování s pomocí dat z telefonu. Iniciativa COVID19CZ je nicméně dohledávat kontakty lidí nakažených koronavirem schopna a plánuje se do projektu zapojit. Podle serveru řeší hlavně zabezpečení dat a nastavení právního rámce.

Skupinu COVID19CZ tvoří týmy DataSentics a Keboola. Spolupracuje s předními českými finančními institucemi. Analýza aktivit českých platebních karet v zahraničí vznikla na základě dat společnosti Dateio.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky koronavirus, vir, karanténa, průzkum, Itálie, Seznam Zprávy, Česko, Čína, Dateio, Írán, Německo, Španělsko, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Data z bankovních karet ukázala nedodržování karantény  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.