Počasí dnes9 °C, zítra9 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Temelín loni snížil spotřebu pitné vody o téměř 9 procent

V Jaderné elektrárně Temelín se loni spotřebovalo 102,9 tisíce metrů kdychlových pitné vody, což znamená meziroční úsporu o téměř 9 procent. Největší česká jaderná elektrárna také loni potřebovala pro svůj provoz o 1,3 procenta méně surové vody.

Celková spotřeba pitné vody v jaderných, klasických a vodních elektrárnách Skupiny ČEZ v České republice loni opět meziročně klesla – a to o výrazných 12,8 procent. O 7,3 procenta se také podařilo snížit spotřebu povrchové vody pro potřeby provozů ČEZ.

„Jaderná elektrárna Temelín v loňském roce spotřebovala necelých 102 914 m3 pitné vody, a oproti 112 708 m3 v roce 2018 tak dosáhla 8,7 procent úspory této nejcennější tekutiny. Ke snížení spotřeby došlo také u surové vody používané pro chlazení. Loňských 38,3 milionu m3 je o 1,3 % méně než 38,8 milionu kubíků v roce 2018,“ uvedl mluvčí Temelína Marek Sviták.

Celkově spotřebovaly v roce 2019 výrobní provozy jaderných, uhelných a vodních elektráren Skupiny ČEZ v České republice 521 tisíc m3 pitné vody. Předloni se na elektrárnách spotřebovalo 598 tisíc m3, jde tedy o téměř 12,8 procentní pokles. Klasické a vodní elektrárny spotřebovaly o 15,1 % pitné vody méně, v jaderných elektrárnách činila úspora v meziročním srovnání 7,1 %. „Je to pro nás jedna z důležitých oblastí. Spustili jsme řadu projektů, na některých už pracujeme. A jsme hrdí na to, že můžeme postupně vidět úspěchy,“ konstatuje člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika ČEZ Bohdan Zronek.

Ve srovnání s celkovou spotřebou pitné vody v roce 2001 ve výši 1,45 milionu m3 jde dokonce o 64,2% úsporu životodárné tekutiny. Nepřetržité snižování spotřeby umožňuje jak průběžná modernizace provozů, tak i soubor přijímaných úsporných opatření.

Snížit se podařilo také spotřebu povrchové vody, které provozy ČEZ loni spotřebovaly 466,9 milionu m3. Meziročně jde o 7,3 procentní pokles. V sektoru klasických a vodních elektráren činila úspora 8,5 procent, v jaderných provozech 2,4 procent.

„V posledních srážkově chudých letech stále více doceňujeme význam vody pro naše životy. Energetika je jednou z klíčových oblastí pro udržení chodu celé země a její ekonomiky a voda představuje klíčovou vstupní surovinu pro výrobu v našich provozech. Optimalizaci její spotřeby a průběžnému hledání úspor v této oblasti přikládáme velký význam,“ říká k vývoji Michaela Chaloupková, členka představenstva a ředitelka divize správa ČEZ.

Ohodnoť článek

Štítky Temelín, pitná voda, ČEZ, jaderná elektrárna, Jaderná elektrárna Temelín, vodní elektrárna, Česko, Michaela Chaloupková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Temelín loni snížil spotřebu pitné vody o téměř 9 procent  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.