Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pohotovostní četa teplárny vyzkouší elektrickou dodávku

K pohotovostním servisním zásahům, které českobudějovická teplárna zajišťuje nepřetržitě 24 hodin denně, bude její četa vyjíždět elektrickou dodávkou Renault Kangoo Z.E., vévodící ve své kategorii na evropském trhu. Jde o dvoumístný furgon se speciální dílenskou vestavbou, určený pro městský a příměstský provoz.

„Všechny naše výjezdy k poruchám či plánované údržbě zařízení jsou výhradně ve městě, tedy na krátké vzdálenosti. Proto chceme elektrovozidlo, které má nízké provozní náklady a je symbolem čisté bezemisní dopravy, vyzkoušet v ostrém provozu,“ uvedl Václav Král, předseda představenstva Teplárny České Budějovice k provozu elektroauta od společností Renault Česká republika a Auta Borek.

Podle něj by šlo o další příspěvek teplárny ke zlepšení kvality života ve městě, neboť elektromobilita může zlepšit vysoké lokální zatížení emisemi a hlukem pocházejícím z osobní dopravy na bázi spalovacích motorů.

K nabíjení dodávky využijeme vlastní elektřinu, kterou vedle tepelné energie sami vyrábíme v ekologizovaném kogeneračním provozu. Přidaná hodnota tím bude ještě větší, než se na první pohled zdá. Vše ale ukáže tříměsíční testovací provoz,“ doplnil Tomáš Kollarczyk z vedení teplárny.

Kangoo Z.E. v reálném provozu nabízí dojezd kolem 180 kilometrů a to díky baterii s kapacitou 33 kWh, motoru R60 o výkonu 44 kW (60 k) a akumulátoru s vysokou energetickou hustotou. To umožňuje zachovat jeho rozměry a zvýšit úložný prostor. Nabíječka s výkonem až 7 kW dobije vůz v domácí nástěnné stanici za 6 hodin.

Během jedné hodiny, tedy například v čase oběda, lze doplnit energii potřebnou na ujetí přibližně 35 kilometrů. Auto tedy může být fakticky k dispozici po celý den.

Podle Jitky Skaličkové, mluvčí společnosti Renault Česká republika, skupina Renault ve světě loni zvýšila prodej elektromobilů na 62 447 meziročně tedy o 24 procent. Z toho Kangoo Z.E. tvořilo 19,2 procenta, tedy 10 349 kusů.

Na český trh bylo Kangoo uvedeno ve druhé polovině roku 2018, kdy se prodala i první čtyři vozidla. Loni s 11 prodanými modely stoupl jeho tržní podíl na třetinu mezi elektrickými užitkovými vozidly do 3,5 tuny.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva

Štítky Teplárna, České Budějovce, elektrická dodávka, Renault Kangoo, Renault, Václav Král, Teplárna České Budějovice, a.s., AUTA BOREK a.s., Česko, Renault Česká republika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pohotovostní četa teplárny vyzkouší elektrickou dodávku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.