Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jihočeská potravinová banka nabízí zdarma jídlo obcím

Potravinová banka Jihočeského kraje poskytuje nyní obcím, které se na ni obrátí, zdarma čerstvé potraviny. Jsou určeny hlavně seniorům, kteří jsou ve složité situaci kvůli vládním opatřením souvisejícím s šířením koronaviru. Banka aktuálně nemá trvanlivé potraviny, převzala ale program Mléko a ovoce do škol, nabízí tak mléčné výrobky, dále i čerstvé zboží, které sváží z obchodů. Na potravinovou banku se zatím takto obrátilo kolem 20 menších obcí a měst

Obcím nabízí banka jogurty, sýry, čokolády i rostlinné tuky. Další zboží je díky svozům z obchodů. Jde o čerstvé potraviny včetně ovoce a zeleniny, trvanlivých minimum. Svozů z obchodů nyní ubylo až o 70 procent. Banka letos zatím čeká na dotace: část prostředků si půjčila od České federace potravinových bank, něco platí zaměstnanci z vlastních peněz.

Na potravinovou banku se obrátily obce Boršov nad Vltavou, Čakovec nebo Litvínovice. „Menší obce, které standardně tu potřebu nemají, ale tím, že jsou teď senioři na obec trošku odkázaní, tak se na nás obrátily. Můžeme tak seniorům přilepšit,“ řekla ředitelka Potravinové banky Jihočeského kraje Veronika Láchová.

Banka nabídla minulý týden obcím a městům, že od ní mohou čerpat potraviny pro seniory i jiné obyvatele, kteří to potřebují. Odebrat musí alespoň jednu banánovou krabici jídla – potravinová banka nemůže dávat malé balíčky, protože ji provozují jen čtyři zaměstnanci, přičemž jedno auto stále vozí jídlo z Prahy a z dalších logistických center.

„Převzali jsme program Mléko a ovoce do škol, jsou to hlavně mléčné výrobky. Teď to funguje tak, že když si starosta zavolá na krizovou linku, tak se s ním domluví a může si vyzvednout zdarma bednu. Obsah je nenárokový, protože v tuhle chvíli absolutně nemáme trvanlivé potraviny. Vzhledem k tomu, že jsem i ředitelkou pro Českou federaci potravinových bank, tak úpěnlivě sháním potraviny pro Českou republiku,“ řekla Láchová.

Potraviny potřebným teď banka rozváží zdarma, bez smluv. Běžně jinak stálí odběratelé, jichž je kolem 55, platí 2 tisíce nebo 3 tisíce ročně. „Teď to ale nejsou standardní odběratelé, ale lidé, kteří potřebují jídlo, tak ho chceme mezi ně dostat. I to jídlo ze školního programu máme proto, abychom ho dostali mezi lidi,“ řekla ředitelka.

Zatímco před 14 dny měla jihočeská potravinová banka asi čtyři tuny nouzových zásob, teď je to půl tuny včetně čokolád, šťáv či kompotů. Banka dostává nabídky, aby odebrala jogurty, ale v pětikilových baleních, s jejichž odbytem to není snadné. Dnes by měl stát uvolnit dvě palety potravin čili zhruba tunu, pro každý kraj. Podle Láchové je to málo.

Mezi stálé odběratele patří poskytovatelé sociálních služeb jako charity, domovy pro seniory, dále města a obce. Potravinová banka Jihočeského kraje dostává dotaci z ministerstva zemědělství, ročně asi tři miliony korun, od Jihočeského kraje půl milionu korun, další prostředky od měst.

Autoři

Štítky potraviny, koronavirus, sociální, Jihočeský kraj, jídlo, banka, obchod, Ministerstvo zemědělství České republiky, Česko, Boršov nad Vltavou, Praha, Litvínovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeská potravinová banka nabízí zdarma jídlo obcím  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.