Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Hodili jste nás přes palubu, zlobí se pendleři v kraji. Napsali otevřený dopis hejtmance

Vláda kvůli epidemii koronaviru opět zpřísnila podmínky pro zajíždění za prací do Německa nebo Rakouska. Pokud chtějí pendleři nadále pracovat v zahraničí, mají si tam zajistit podle rozhodnutí kabinetu ubytování. Vláda to doporučuje na tři týdny. Po návratu budou pendleři muset počítat se čtrnáctidenní karanténou.

A přesně tato pravidla, po kterých velmi nahlas volala také hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská, se pendlerům nelíbí. V otevřeném dopise, který hejtmance poslal Pavel Valta, píše, že je toto rozhodnutí „naprosto zničující pro 60 tisíc takto pracujících občanů“.

„Je to omezování základních lidských práv. Nevím, jestli si uvědomujete, jak jste tyto lidi vlastně hodili přes palubu. A jsou to lidé velmi pracovití, kteří při nedostatku práce v českém pohraničí nezneužívali náš sociální systém, ale hledali práci. Přinesli do této oblasti nemálo peněz, za které zde opravovali a budovali,“ píše v dopise.

Podle něj plyne nejvíce nakažených v našem okolí ze zdravotnictví, a ne od pendlerů. „Ale myslím si, že úkolem není ukázat na viníka, ale zabezpečit chod v demokracii a umožnit lidem pracovat,“ píše v závěru Pavel V.

Mapa pendlerů. Zdroj: Jihočeský kraj

Podle hejtmanky ale není pravdou, že je nejvíce nakažených ze zdravotnictví. „Uvědomujete si, že i Vy jste zdrojem rizika, jak ukazují mapy a grafy nákaz, skutečně velmi významným? Máte rodiče, babičku? Všechny prvotní nákazy v kraji pocházely ze zahraničí. Cestovatelé a pendleři. Od nich pak přes jejich kontakty další,“ upozorňuje hejtmanka.

Dále v dopise Stráská upozorňuje na to, že pendleři se dostali do situace, ve které jsou ale i majitelé restaurací, obchodů, kadeřnice, masérky a další pracující v Česku, kteří se museli vypořádat s tím, že zdroj jejich obživy byl náhle uzavřen.

„Cítím zodpovědnost za zdraví Jihočechů. Nejen ze zákona. Ale i lidsky. Musím, stejně jako ostatní hejtmani z příhraničí, upozorňovat na rizika. Čeká nás obrovská zkouška, jsme na začátku a Vy mi říkáte, že nehodláte slevit ze svého způsobu života. Přitom máte volbu. Zůstat za hranicemi, podmínky pro ubytování tam máte, nebo zůstat doma. Jsou lidé, kteří tuto volbu neměli. Dnes se obávají krachu svých léta budovaných firem. A nekřičí. Cítí zodpovědnost, mají svědomí. A takových je i mnoho pendlerů, jejich postoj velmi oceňuji a děkuji za něj,“ uzavírá Stráská.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky koronavirus, omezení, pendleři, cestování, hejtmanka, Ivala Stráská, pandemie covidu-19, Ivana Stráská, Německo, Rakousko, Jihočeský kraj, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Hodili jste nás přes palubu, zlobí se pendleři v kraji. Napsali otevřený dopis hejtmance  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.