Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jak funguje chytrá karanténa? Posbíraná data pomůžou při odhalování nakažených

Takzvanou inteligentní neboli chytrou karanténu, tedy nový způsob vyhledávání nových případů nemoci COVID-19 s pomocí dat z mobilů a platebních karet, vyzkouší Česká republika od pondělí 30. března na jižní Moravě. V celé zemi ji chce používat po Velikonocích. Jak by takový systém měl fungovat zjišťovala Drbna.

Nový systém má u každého nakaženého vytvořit stopu, kde se pohyboval posledních pět dní a kdy se případně potkal s někým na delší dobu než 15 minut. Pokud bude nakažený souhlasit, mobilní operátor sdělí hygienické stanici potřebná data o pohybu. Naopak banka uvolnění data o platbě kartou.

V případě, že souhlasit nebude, měl by si nakažený vzpomenout s kým se potkal přímo při pohovoru s hygienikem. Po pohovoru s hygienikem se poté udělá kvalifikovaný odhad rizikových osob, které půjdou do karantény a budou otestovány. Buď si dojedou samy autem na odběrové místo nebo k nim přijede odběrový tým domů.

Podle předsedy Ústředního krizového štábu Romana Prymuly by se takto mohlo podařit zachytit asi 80 procent případů. Spolu se systémem inteligentní karantény také podle Prymuly mohou přijít postihy za její porušování. Zavedení chytré karantény by mělo umožnit rozvolňování některých protikoronavirových opatření.

Vyhledávání díky mobilní aplikaci

Uskupení COVID19CZ
Jakékoliv sdělení dat hygienikům je dobrovolné. Souhlas uživatele je nutným prvkem a nelze jej obejít, nesmí k jeho udělení být nucen. Nevzniká také žádné centrální úložiště všech detailních dat, ať už jde informace o pohybu nebo platbách. Veškerá data jsou uložena tam, kde vznikají, tedy v systémech telefonních operátorů a bank, v případě aplikace mapy.cz pak na serverech společnosti Seznam.cz. V ostatních případech pak v mobilních zařízení uživatelů. Data se kombinují až na základě souhlasu člověka za účelem pomoci mu rozpomenout se na místa a lidi, se kterými se setkal. Veškerá kombinovaná data jsou bezprostředně (do šesti hodin) po skončení rozhovorů smazána. Na proces nakládání s daty dohlíží auditorská firma PwC.

Pomoc státu i zdravotníkům nabídly také různé technologické firmy. Sdružení firem COVID19CZ například pomohlo státu se vznikem speciální telefonní linky 1212 pro informace ke koronaviru a připravuje mobilní aplikaci pro pomoc s vyhledáním potenciálně nakažených.

Aplikace bude prostřednictvím Bluetooth sbírat identifikátory jiných mobilních telefonů v okolí uživatele, a v případě potvrzení jeho nákazy umožní hygienikům kontaktovat telefony, se kterými byl podle aplikace v intenzivnějším kontaktu. Podmínkou získání kontaktu ale bude, aby měli všichni aplikaci staženou.

Sdružení COVID19CZ nechce jít ve stopách některých asijských zemí, kde byla opatření kolem dat zavedena centrálně a povinně a lidí se na jejich souhlas nikdo neptal. Vnímá to jako velké ohrožení svobody a soukromí lidí a nemyslíme si, že je v souladu s principy naší demokratické kultury.

Aplikace Mapy.cz zase uživateli ukáže, zda se nepohybuje v oblasti se zvýšeným výskytem nakažených lidí, sdílení svojí polohy aktuálně používá přes 630 tisíc lidí.

Češi karanténu neberou vážně

Do iniciativy chytré karantény se připojuje také řada bank, díky kterým se podařilo zjistit nedůslednost Čechů vracejících se z Itálie. Data o platbách bankovními kartami shromážděná v předminulém týdnu iniciativou českých technologických firem COVID19CZ ukázala, že 46 procent lidí vracejících se z Itálie aspoň jednou nedodrželo podmínky dvoutýdenní karantény. Vláda ji nařídila 6. března lidem vracejícím se z dovolené v Itálii, aby zabránila rozšiřování koronavirové infekce. Data o platebním styku by mohla být dále využívána k mapování pohybu, tak jak už se děje na základě sledování telefonů.

Ohodnoť článek

Foto | Zdroj COVID19CZ, ČTK

Štítky koronavirus, chytrá karanténa, COVID19CZ, banka, telefon, aplikace, karanténa, Velikonoce, Česko, Jihomoravský kraj, Drbna.cz, platba, Itálie, Roman Prymula, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak funguje chytrá karanténa? Posbíraná data pomůžou při odhalování nakažených  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.