Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Někteří herci z Jihočeského divadla jsou doma, balet dál trénuje

Situace kvůli koronaviru se dotkla také herců z Jihočeského divadla. Od dnešního dne jich zhruba polovina bude doma, dostanou ale sto procent platu. Důvodem je takzvaná překážka na straně zaměstnavatele. Někteří ale stále docházejí na zkoušky nebo kombinují práci z divadla a domova.

Doma bude od 1. dubna zhruba 120 zaměstnanců z činohry, opery a Malého divadla. Všichni ale dostanou sto procent svého platu. Jiná situace je u členů baletu, ti budou stále docházet na tréninky. „Balet bude docházet do divadla na tréninky, aby se udržovali neustále v kondici,“ uvedl ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek

Další zaměstnanci pracují buď z divadla nebo z domova. „Výroba jede, protože vyrábíme dekorace na otáčivé hlediště a na příští sezonu. Umělecko-technický provoz jede, protože děláme údržbu, na kterou při normálním shonu není čas. Provozy jako správa budov, ekonomické oddělení je kombinace práce z pracoviště a home office," řekl Průdek.

Sezona na otáčivém hledišti se připravuje

Točna přináší Jihočeskému divadlu čtyři pětiny všech tržeb, které byly loni dohromady 55 milionů korun. V roce 2019 přijelo na otáčivé hlediště 58 863 diváků, tržby z prodeje vstupenek byly 43,3 milionu korun. Od roku 1958 navštívilo točnu 2,4 milionu diváků.

První představení na krumlovské točně by mělo být 3. června. Kvůli nouzovému stavu muselo divadlo odsunout některé zkoušky. „Malinko jsme odsunuli nějaké zkoušky, které měly být na začátku dubna, z toho důvodu, že pořád platí (vládní) nařízení, a my nechceme hnát velké množství lidí do jedné místnosti. Čekáme, až bude hezky, abychom mohli začít zkoušet na otáčivém hledišti,“ vysvětlil ředitel. 

Až do začátku září by mělo otáčivé hlediště přinést 86 představení. Většina vstupenek už je podle ředitele prodaná.

Foto | Zdroj ČTK

Štítky Jihočeské divadlo, koronavirus, omezení, herci, plat, divadlo, hlediště, Metzlův dům, herec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Někteří herci z Jihočeského divadla jsou doma, balet dál trénuje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.