Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Temelín kontroluje reaktor. Práce potrvají dva týdny

V jaderné elektrárně Temelín začala kontrola tlakové nádoby reaktoru. Pomocí zařízení v hodnotě desítek milionů korun ověřují odborníci stav vnitřního povrchu tlakové nádoby reaktoru. Sledují celistvost a tloušťku materiálu, ze kterého je vyrobená. Práce potrvají zhruba 14 dní.

Kontrola se dělá v šestiletých intervalech. Slouží k ní takzvaný modulární kontrolní systém. Vnitřek tlakové nádoby prověřují odborníci díky vodotěsným a radiačně odolným kamerám, pomocí vířivých proudů i ultrazvuku.

Elektrárna má za sebou třetinu plánované odstávky prvního bloku, která začala 13. března a měla by trvat dva měsíce. Temelín letos na dva měsíce odstaví i druhý blok, podle plánu by to mělo být 12. června.

„Kontrolujeme i vnější povrch, sledujeme vliv radioaktivního záření na materiál tlakové nádoby," uvedl ředitel elektrárny Jan Kruml. Specialisté vyndávají z reaktoru vzorky, které předávají ke zkouškám odborníkům z Ústavu jaderného výzkumu v Řeži u Prahy.

Než kontrola začala, museli energetici koncem března vyvézt z reaktoru 1. bloku všech 163 palivových souborů. Jen montáž pětitunového modulárního kontrolního systému do reaktoru zabrala den a půl.

„Kontrola reaktoru trvá deset dní nepřetržitě 24 hodin denně. Speciální stroj musí pod vodou zkontrolovat plochu o velikosti 100 metrů čtverečních. Například při ultrazvuku je rychlost kontrolní hlavice 10 centimetrů za vteřinu. Přímo na reaktorovém sále obsluhují stroj čtyři lidé, další dva specialisté zpracovávají a vyhodnocují naměřená data," řekl mluvčí Temelína Marek Sviták.

Autoři | Foto Temelín

Štítky Temelín, elektrárna, reaktor, kontrola, Jaderná elektrárna Temelín, Jan Kruml, Praha, Řež

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Temelín kontroluje reaktor. Práce potrvají dva týdny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.