Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

S kontrolami na hranicích pomáhá devět desítek vojáků z Bechyně

Devět desítek vojáků bechyňského ženijního pluku už několik týdnů pomáhá kvůli vládním nařízením k zamezení šíření koronaviru s kontrolami hranic s Německem a Rakouskem v Jihočeském kraji. Kvůli tomu jsou vždy 20 dní mimo své domovy. Vedení ženijního pluku proto dnes přivezlo na hranice občerstvení a drobné předměty, aby tím vojákům zpříjemnilo Velikonoce.

Bechyňští ženisté pomáhají s kontrolami na hranicích ve Strážném na Prachaticku, Dolním Dvořišti na Českokrumlovsku a Českých Velenicích a Nové Bystřici na Jindřichohradecku. Velitel pluku Jiří Tršo řekl, jak se vojáci na přechodech střídají. „Kluci jsou nejprve deset dní v ochranné karanténě v prostorách ministerstva obrany a poté jsou deset dní na hranicích. Této rotaci to vyšlo tak, že nastoupili v sobotu. Čili mají tři víkendy po sobě a ten poslední je velikonoční. Takže jsou tři týdny mimo rodiny,“ uvedl. Dodal, že vojáci poté, když skončí na hranicích, musí absolvovat desetidenní domácí karanténu.

Tršo a další zástupci vedení bechyňských ženistů se dnes vypravili na všechny čtyři zmiňované přechody. „Chtěli jsme se i podívat na zázemí, jaké tu vojáci mají, a lépe poznat terén,“ řekl. Kromě toho jim předali nápoje a jídlo, mezi nímž nechyběli třeba velikonoční beránci. „Vše máme schváleno od krajské hygienické správy,“ uvedl Tršo.

Aktivita bechyňských ženistů není podle něj v těchto dnech pouze na hraničních přechodech. Vojáci například pomáhají budovat stanové zázemí pro zdravotnická zařízení po celé republice. „Je to naše práce a plníme úkoly podle nařízení. Všichni chápeme situaci, která v republice je,“ dodal.

Pohyb na hranicích je už několik týdnů omezen. Do ciziny se dostanou prakticky jen kamiony se zbožím nebo lidé se zvláštním povolením. V opačném směru musí příchozí do republiky absolvovat dvoutýdenní preventivní karanténu.

Autoři | Foto

Štítky ČR, Rakousko, Německo, armáda, koronavirus, Jihočeský kraj, hranice, Bechyně, Velikonoce, karanténa, Ministerstvo obrany České republiky, okres Jindřichův Hradec, okres Český Krumlov, okres Prachatice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S kontrolami na hranicích pomáhá devět desítek vojáků z Bechyně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.