Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Některé jihočeské řeky jsou na hranici hydrologického sucha

Některé řeky v Jihočeském kraji jsou na hranici hydrologického sucha. Zatímco v minulých letech se k této úrovni blížily až koncem léta, letos jsou v podobném stavu v dubnu. Pramení to ze zatím mimořádně suchého jara a srážkově chudé a zároveň teplé zimy.

„Rezerva vody v půdě je na dny, maximálně týdny," uvedl hydrolog Tomáš Vlasák z českobudějovického hydrometeorologického ústavu. Z pohledu řek je situace nejhorší na Lužnici. Například stanice u jezu Pilař na Jindřichohradecku ukazuje momentální průtok vody 0,8 krychlového metru za vteřinu. Je to pouze sedm procent v porovnání s dlouhodobým průměrem.

„Srážek na jaře bylo zatím velmi málo. Zima byla teplá, což zapříčinilo další úbytek vody. Zatímco jindy je v lednu krajina pod sněhem nebo mrzne, letos byly teploty relativně vysoké a kvůli tomu docházelo k výparu vody," uvedl Vlasák.

Podle něj je v půdě momentálně zatím dost vody pro rostliny a stromy. Ovšem nemusí to platit dlouho. „Vzhledem k současné situaci je tu velký potenciál na ještě větší problémy než ty, které jsme se suchem zaznamenali v minulých letech," uvedl Vlasák.

Jihočeský kraj má podle hydrologů nejhorší stav hladiny podzemní vody v mělkých vrtech. Jako jediný region eviduje stav mimořádně podnormální. Jde o bilanci vody v úrovni do deseti metrů pod zemí. „V minulých letech bylo už běžné, že lidem v červenci nebo v srpnu zmizela voda ze studní. Letos už tam voda nemusí být nyní," uvedl.

Vlasák dodal, že současná situaci ještě nemusí automaticky znamenat, že zákonitě nastane suché léto. „Pokud bude v květnu nebo v červnu vydatně pršet, může se to ještě změnit," řekl.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky jižní Čechy, řeky, sucho, voda, Jihočeský kraj, okres Jindřichův Hradec, Lužnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Některé jihočeské řeky jsou na hranici hydrologického sucha  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.