Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Ocenění za společenskou odpovědnost v Jihočeském kraji předá hejtmanka již podruhé

PR článek

Po loňském úspěšném ročníku předá Jihočeský kraj, ve spolupráci s partnery, již podruhé „Cenu hejtmanky Jihočeského kraje za společenskou odpovědnost“. Jihočeská hejtmanka ocení ty, kteří se v roce 2019 chovali odpovědně ke svým zaměstnancům, obchodním partnerům i k životnímu prostředí. O společenské odpovědnosti a ocenění jsme si povídali s Michaelou Novotnou, ředitelkou partnerské organizace JAIP.

Mohla byste nám na úvod říci, co si můžeme představit pod pojmem společenská odpovědnost firem a institucí (CSR – z anglického Corporate Social Responsibility)?
Zjednodušeně řečeno se jedná o vlastní přesvědčení a dobrovolný závazek stanovit si v organizaci základní hodnoty chování ke svým zaměstnancům a okolí a dodržovat je.

Jak vnímáte, že si v této oblasti počínají firmy a organizace v Jihočeském kraji?
Při přípravě loňského prvního ročníku ocenění jsme byli příjemně překvapeni, kolik firem se zamýšlí nad kvalitním firemním prostředím i zapojením se do nejrůznějších činností ve svém okolí. To, co dříve patřilo do priorit především zahraničních firem, se běžně provádí i v malých českých podnicích. Stále častěji si ve firmách uvědomují, že jejich dobré jméno a tím i zvýšení konkurenční výhody, si zajistí mimo jiné kvalitní péčí o zaměstnance, obchodní partnery i o životní prostředí.

V současné době je možné podávat přihlášky do 2. ročníku Ceny hejtmanky za společenskou odpovědnost v roce 2019. Můžete nám k tomu říci více?
Ocenění vyhlašuje Jihočeský kraj, uchazeči se mohou do 5. května 2020 přihlásit prostřednictvím jednoduchého sebehodnotícího dotazníku, rozděleného do 5 základních oblastí dle druhu realizovaných činností. Hodnocení dotazníku provádějí vyškolení nezávislí hodnotitelé z Rady kvality, která patří pod Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Kdo se může do ocenění přihlásit?
Cena hejtmanky Jihočeského kraje je určena pro organizace podnikatelského sektoru, veřejného sektoru (neziskové organizace, vzdělávací instituce a další) a organizace územní samosprávy (města a obce). Nově byla vytvořena kategorie i pro mikropodniky (tzn. malé organizace do max. 10 zaměstnanců, živnostníky, rodinné firmy).

Kde naleznou zájemci o účast v Ceně hejtmanky přihlášku a aktuální informace?
Veškeré zmíněné dokumenty jsou dostupné ke stažení na webových stránkách.

Myslíte si, že podpora společenské odpovědnosti na regionální úrovni má smysl?
Právě podpora na regionální úrovni, kde firma skutečně působí a svou činností ovlivňuje okolí, je nesmírně důležitá. Nadnárodní firmy mají své globální strategie, ale trendem se stává jejich přizpůsobení regionálním potřebám. Na konkrétních příkladech veřejnosti ukazují, že společensky odpovědné podnikání má smysl.

Na závěr si neodpustím otázku. Jak vnímáte posun v této oblasti v současné koronavirové době?
Nyní je situace specifická, ale velmi dobře vidíme, že pokud byly některé činnosti dříve, řekněme „uměle tlačeny“ vedením firmy nebo jejími vnitřními předpisy, stávají se v současnosti v životě firem samozřejmostí, např.  využití kapacit firmy k prospěchu potřebným ve svém okolí; sladění firemních a osobních potřeb zaměstnanců; snížení administrativy a tím i zlepšení dopadu na životní prostředí a tak dále. Věříme, že po ustálení nepříznivé situace některé dobré příklady ve firmách zůstanou a již se těšíme na jejich prezentaci v přihláškách pro ocenění za rok 2020.

Závěrem bych chtěla všechny poprosit o vyplnění přihlášky. Nemůžete nic ztratit, pouze získat. Budějcká Drbna je mediálním partnerem tohoto ocenění a vítězovi každé kategorie věnuje mediální prostor v hodnotě 15 tisíc Kč.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky společenská odpovědnost, Jihočeský kraj, hejtmanka, JAIP, Michaela Novotná, ocenění, životní prostředí, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ocenění za společenskou odpovědnost v Jihočeském kraji předá hejtmanka již podruhé  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.