Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jihočeské divadlo připravuje letní hraní, část herců je doma

Jihočeské divadlo připravuje varianty, jak by mohlo v létě omezeně hrát v některých venkovních prostorách. Kvůli dopadům koronaviru zrušilo sezonu před otáčivým hledištěm v Českém Krumlově, zvažuje však jiné formy produkce. Zhruba 80 z 250 pracovníků divadla bude nyní čtyři až šest týdnů doma za 80 procent mzdy, hlavně členové činohry a opery. Tanečníci z baletu dál trénují, soubor Malého divadla zkouší, pracují i technici nebo výrobci dekorací.

Jihočeské divadlo zrušilo 6. dubna sezonu před otáčivým hledištěm, kvůli nejasné situaci kolem koronaviru. Sezona měla začít 3. června a nabídnout 86 představení. Město České Budějovice, které je zřizovatelem divadla, oznámilo, že na točně letos udělá nutné opravy za 24 milionů korun.

„Usilovně hledáme a vymýšlíme letní program, abychom mohli divákům nabídnout alternativní letní program v jižních Čechách, když jsme zrušili sezonu na otáčivém hledišti. Pevně věřím, že se nám to povede,“ řekl ředitel. V červenci a srpnu chce divadlo hrát, zvažuje několik možností. Buď zvolí jedno, nebo více míst. „Snažíme se i o to, aby to byla místa, kde jsme se v historii ani nikdy neobjevili,“ řekl ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek.

Část zrušeného jarního programu odehraje scéna na podzim. Budou to komedie Zabiják Anders, drama Holky a kluci a balet Rádio Svobodná Bystrouška. Zatím nejasný je nový termín premiéry opery Wintonův vlak, kterou soubor chystá s pasovským divadlem.

„Kvůli tomu, že jsme zrušili sezonu na otáčivém hledišti, se domlouváme s odborovými organizacemi o tom, aby zaměstnanci, kterým teď nejsme schopni přidělit práci, byli na překážkách na straně zaměstnavatele za 80 procent (platu),“ řekl k zaměstnanosti ředitel. Týká se to hlavně členů činohry a opery.

Mnozí zaměstnanci dál pracují, funguje výroba dekorací, umělecko - technický provoz i marketing. Trénují členové baletu, herci Malého divadla zkouší hru od bratrů Formanů Muž dvojhvězdy, kterou původně připravovali na točnu. „Chceme tu inscenaci posunout do tvaru, který je konzervovatelný a kterým bychom si ukrátili zkoušení v příštím roce,“ řekl Průdek.

Točna v Českém Krumlově přináší Jihočeskému divadlu čtyři pětiny všech tržeb, které byly loni dohromady 55 milionů korun. V roce 2019 přijelo na otáčivé hlediště 58 863 diváků, tržby z prodeje vstupenek byly 43,3 milionu korun. Od roku 1958 navštívilo točnu 2,4 milionu diváků.

Autoři | Foto

Štítky divadlo, zaměstnanost, koronavirus, České Budějovice, Jihočeské divadlo, hlediště, opera, Český Krumlov, Metzlův dům, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské divadlo připravuje letní hraní, část herců je doma  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.