Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na otevření kadeřnických salonů si ještě počkáme. První možné termíny berou lidé útokem

Kadeřnické a kosmetické salony. Provozovny, které si na své klienty budou muset ještě nějaký ten týden počkat. Vláda totiž rozhodla, že v plánu postupného uvolňování, přijdou na řadu tyto podniky až ve čtvrté – předposlední – vlně. Některé evropské státy, ve kterých je situace ohledně koronaviru horší, přitom kadeřnictví otevřely už tento týden. Co na to říkají jihočeští kadeřníci?

„Otevřela jsem kadeřnictví před dvěma lety. Nikdy by mě nenapadlo, že se něco takového muže stát. Zavřené provozovny přes dva měsíce, to je noční můra všech. Od začátku mi běhá v hlavě myšlenka, že tahle situace bude likvidační pro velké množství lidí,“ popisuje Kristýna Korandová, která má v Českých Budějovicích kadeřnictví.

Stejně jako další podnikatelé, i ona napjatě čekala, kdy bude moct svůj business znovu rozjet. Po představení vládního programu bylo ale jasné, že se kadeřnictví a kosmetické salony neotevřou dříve jak na konci května. „Velkým problémem jsou existující náklady na jedné straně, nájem, energie, odvody za zaměstnance, další množství běžných poplatků, a naprosto nulový příjem na straně druhé. Celou situaci ustojíme díky rezervám, ale v tuto chvíli je to stejné, jako když házíte peníze zbytečně oknem ven,“ popisuje Karel Dražan, majitel Miracle studia.  

Stejně to vidí také kadeřník Jiří Hamberger. „Ze začátku jsem si říkal, že je to fajn, že si odpočinu. A že to zvládnu s tím, co mám našetřené. Jeden měsíc zvládneme, ale dva měsíce zavřeno je už pomalu neúnosné,“ popisuje.

Někteří lidé přitom nechápou, čím jsou kadeřnická a kosmetická studia horší než obchody nebo fitness centra, která mohou za určitých podmínek otevřít už 11. května. „Nepřijde mi zrovna rozumné otevřít fitka, kde bude mnohem větší kumulace lidí než v kadeřnictví, kde se to samozřejmě dá vše ohlídat a přizpůsobit objednávky tak, aby se v kadeřnictví klientky nepotkávaly,“ popisuje Kristýna Korandová.

Podle ministra zdravotnictví jsou ale kadeřnické salony rizikem třeba proto, že kadeřník přichází do přímého kontaktu s klientem. „Diskutovali jsme otázku holičství a kadeřnictví, provozy jsou nakonec odsunuty až na 25. května. Je třeba říct, že všechny tyto služby, při kterých se poskytovatel dotýká těla svého klienta a je mu velmi blízko, jsou definovány podle zákona o ochraně veřejného zdraví jako epidemiologický závažné činnosti. Takto je to v zákoně nastaveno. Proto je riziko, které vyplývá z těchto služeb, mnohem vyšší než například u obchodů,“ uvedl minulý týden Adam Vojtěch na tiskové konferenci po jednání vlády.

I přesto ale některé okolní státy kadeřnické salony otevírají mnohem dříve. Například v Dánsku se mohou lidé nechat ostříhat už od pondělí 20. dubna. Rakousko otvírá tyto provozovny 1. května a Německo o tři dny později.  „Ohledně otevření kadeřnických salonů jsme byli optimističtější, pozdější otevření nás samozřejmě mrzí, ale bereme to tak, jak to je. Nejdůležitější je zdraví našich zaměstnanců i našich zákazníků,“ doplňuje Dražan.

Nápor klientů

Čeští kadeřníci a kosmetičky si budou muset počkat až do 25. května. Bohužel pro některé jsou ale další dny, kdy jsou jejich provozovny zavřené, komplikací. A to nejen z finančních důvodů. „Za standardních podmínek bych už měla svatební sezónu v plném proudu. Místo toho se aktuálně věnuji přeobjednávání termínů domluvených dlouho dopředu, u některých zákaznic i více než rok. Bohužel se tedy dostávám do situace, že nebudu mít dostatek volných termínů pro všechny,“ vysvětluje make-up artistka Lucie Urbanová.

Naopak kadeřníci ujišťují klienty, že se na všechny dostane. Už teď ale pociťují nápor klientů. „Začalo to zhruba před týdnem, kdy mi lidé začali volat o termíny. Jedna klientka volala proto, že v televizi říkali, že pokud si lidé neobjednají termín teď, tak se do léta ke kadeřníkovi nedostanou. Je to vtipné, ale klienti se nemusí bát. Myslím, že většina z nás teď bude pracovat i o nedělích, abychom to všechno dohnali,“ uzavírá majitel Studia Hamberger.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, kadeřníci, kosmetička, salon, kadeřník, Adam Vojtěch, České Budějovice, Německo, Rakousko, Dánsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na otevření kadeřnických salonů si ještě počkáme. První možné termíny berou lidé útokem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.