Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jihočeská potravinová banka zásobuje seniory i samoživitelky

Potravinová banka Jihočeského kraje rozvezla v týdnu krátce po vyhlášení protiepidemických opatření kvůli koronaviru přes 21 tun potravin pro víc než 7 tisíc lidí. Potraviny dostaly zdarma nejen neziskové organizace, ale i obecní a městské úřady, které je přidávaly k nákupům a balíčkům pro seniory. Banka převzala i program Mléko/Ovoce a zelenina do škol, nabízela tak i mléčné výrobky. Bance se kvůli pandemii dočasně ztrojnásobily náklady na pohonné hmoty.

Potraviny banka poskytuje při pandemii obcím, které se na ni obrátí. Rozváží i čerstvé zboží, které sváží z obchodů. Na potravinovou banku se obrátilo kolem 20 menších obcí a měst. Na konci března to řekla ředitelka Potravinové banky Jihočeského kraje Veronika Láchová.

„Po vypuknutí pandemie byl nárůst poptávky po potravinové pomoci enormní. A to jak ze strany neziskových organizací a sociálních odborů měst, tak rovnou od jejích konečných příjemců. Nejčastěji se jednalo o matky samoživitelky, kterým kvůli nástupu na ošetřovné klesly příjmy, a lidi z různých profesí, kteří přišli o práci. Nejčastěji šlo o pracovníky restaurací, hotelů, cateringových firem,“ uvedla provozní ředitelka Potravinové banky Jihočeského kraje Kristýna Škabradová.

Náročná byla i distribuce potravin z programu Mléko/Ovoce a zelenina do škol. Kvůli tomu, že se zavřely školy, bylo náhle nutné distribuovat velké množství chlazených a čerstvých potravin, aby se nezkazily.

Mezi stálé odběratele banky patří poskytovatelé sociálních služeb, jako charity, domovy pro seniory, dále města a obce. 

Autoři | Foto potravinovebanky.cz

Štítky potraviny, koronavirus, sociální, Jihočeský kraj, banka, jídlo, pandemie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeská potravinová banka zásobuje seniory i samoživitelky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.