Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nezajímá mě mazání medu kolem huby. Vyžaduji jen upřímný názor, říká zpěvák 7krát3

Štěpán Hebík alias 7krát3 – rodák z Budějc, který zaujal svými videoklipy, ale i texty. Štěpána jsme se v rozhovoru zeptali na to, jestli je pro něj v muzice něco tabu nebo jak snáší kritiku.

Co na Vaši tvorbu říká otec, který je také muzikant?
Určitě by vám odpověděl lépe on sám. Ale myslím, že ji hodnotí dobře. Můj táta mi vždycky řekne upřímný názor. Sám od něj vyžaduji kritičnost a upřímnost a často mu dávám věci poslechnout ještě před jejich vydáním. Dříve jsem se s ním možná radil častěji. Například na písni “Pobývám tu” se dokonce sám určitou měrou podílel. Občas mi řekne, abych se krotil a nevydával tolik věcí. Jenže doby, kdy stačilo vydat jeden klip za rok, jsou pryč. Dnes je třeba generovat trochu frekventovaněji než před 25 lety. Navíc jsem teprve na začátku a o to je třeba se snažit více. 

Vaše videoklipy odbočují od těch, co pravidelně vídáme. Je to účel? Jak se na to dívá Vaše okolí?
Hned na začátku jsem chtěl, aby mě doprovázel zajímavý vizuální styl. Dost jsem sledoval různé režiséry a nejvíce ze všech mě zaujal Benjamin Buttler. Neváhal jsem ho oslovit ještě v době, kdy můj nový projekt ještě neměl ani vydavatele. Postupně se nám začalo spolupracovat tak dobře, že jsme v tomto roce spolu natočili 3 videoklipy. Poslední a nejnáročnějším bylo natáčení videoklipu k tracku “Boh dal love” s PSH. S Benjaminem používáme filmové techniky natáčení, máme podobný pohled na estetiku, důvěřujeme si a jemu se líbí to, že si se mnou může dovolit jít trochu za hranu. 

Spousta muzikantů dokáže snést kritiku od okolí, ale od rodiny je to o něco těžší. Jak to máte Vy?
Já kritický názor vyžaduji vždy. Nezajímá mě mazání medu kolem huby. Pouze a jen upřímný názor. I když si věci stejně udělám po svém, mám pár lidí kolem sebe, včetně svého bráchy, jejichž názor je pro mě důležitý a jejichž pohled na věc přínosný. Na hejty jsem zvyklý a jsem smířený s tím, že moje věci posluchače rozdělují na ty, co to milují a na ty, kteří to nenávidí.

Je pro Vás v muzice něco tabu? Něco, o čem byste nezpíval?
V hudbě není tabu jakékoliv téma. Naopak. Hudba může být nástroj, jak tabu otevřít, udělat si z něj srandu nebo naopak upozornit na jeho vážnost. Za mě neexistují hranice, o čem zpívat nebo rapovat. Je nekonečno forem a způsobů, jak pojmout jakékoliv téma. Na reakcích některých lidí se krásně odhalí jejich charakter. Ten, kdo dokáže vnímat věci s nadsázkou, bude mít jiný pohled než ten, kdo mě bude brát za každé slovo. 

Proč si říkáte 7krát3? Můžeme hledat zálibu v matematice?
Není to tolik o matice jako o symbolech. Když člověk trochu pozorněji sleduje věci kolem sebe, všimne si, že určité symboly nebo znamení kolem něj se opakují. Tím symbolem může být stejně tak barva, slovo. Pro mě je to právě tahle kombinace čísel. Proto to nevnímám jako náhodu.

Byl jste součástí skupiny Pub Animals. Proč jste se i po jejím rozpadu rozhodl pokračovat sólo?
O sólovém projektu jsem přemýšlel ještě dříve, než jsme kapelu Pub Animals rozpustili. Chtěl jsem okusit trochu jiné hudební prostředí, nebýt svázán žánrem, dělat si věci po svém. Do teď mě mrzí, že žánr reggae byl v naší zemi trochu nepochopen a zprzněn. Možná to je důvod, proč živých a fungujících reggae kapel v České republice už moc nenajdete. Navíc opravdových fanoušků reggae je v téhle zemi hrozně málo a pokud nemáte zahraniční ambice, je těžké to někam posouvat. Samozřejmě mi ta živelnost kapely chybí, ale brzy si to vynahradím, buď během letních festivalů (pokud se budou konat), nebo během podzimní celorepublikové tour.

Dal jste se dohromady například s Jiřím Kornem. K němu jste byl i několikrát přirovnán. Co to pro Vás znamená a jaký to byl pocit? 
To je pravda. Dokonce si stále někdo myslí, že jsem skutečně jeho syn nebo jeho následovník. Nad některými podobnými výroky se musím někdy sám pozastavit a zasmát. Jiří Korn je frajer. Pro mě představuje českého krále popu. Songy jako “Ještě tě mám plnou náruč” nebo “Té, co snídá” patří mezi největší klenoty český pop-music. Vždycky jsem cenil jeho nadčasovost a styl. S Jiřím se spolupracovalo velmi dobře. Sám jsem ho nemusel k ničemu přemlouvat, protože se mu píseň od počátku líbila. Proto byl i celkem iniciativní. Nikdy nezapomenu na nahrávání ve studiu nebo na natáčení videoklipu, když z jeho úst vycházel text a melodie, kterou jsem pro něj v písničce složil. Celá ta naše spolupráce měla vyvrcholit vystoupením na jeho koncertě 4. dubna v O2 aréně. Koncert je teď přesunut na září. 

Na hostování v singlu si Vás přivzali Paulie Garand a DJ Wich. Je to trochu odlišný žánr než s Jiřím Kornem. Jak se Vám spolupracovalo?
S DJ Wichem už jsem spolupracoval na jeho albu “Jako ryba ve vodě”, kde mě můžete slyšet na tracku “Steak” nebo “Poslední den” s Vladimírem 518. Wiche vnímám jako jednoho z nejlepších českých producentů a s kvalitou zvuku se s ním může málokdo srovnávat. Kdybychom se blíže podívali na mé posluchače, došli bychom k tomu, že se jedná převážně o příznivce hip hopu a rapu. I když se sám za rapera určitě nepovažuju, je to tak. Možná je to tím, že label BiggBoss, pod jehož křídly hudbu vydávám, je primárně hip-hopově zaměřený. Mnoho raperů už přišlo s nabídkou spolupráce. Paulie Garand byl vždycky jeden z mnoha, kterého dlouhodobě respektuji za jeho tvrdou práci, přístup a texty. Asi před půl rokem mi poslal text a já hned věděl, že do tohohle bych rozhodně rád šel. Paulie se pak rozhodl několik singlů vydat ještě dříve, než měl s DJ Wichem původně v plánu, aby mohl lidem přinést čerstvou hudbu v těchto, pro spoustu lidí, těžkých dnech. Proto jsem se vydal na natáčení klipu do Liberce, kde jsme natočili jednoduchý vizuál na tenisovém kurtu. 

Máte v plánu dát dohromady další píseň s nějakým zvučným jménem? Případně s kým? 
Mám ještě pár vizí, které bych určitě v rámci spolupráce rád realizoval. Jména si ale zatím nechám pro sebe. Je ale spousta jmen, která nejsou tak zvučná, ale spolupráce s nimi mohou moje tracky posunout z hudební stránky dál. Jde zejména o instrumentalisty nebo hudební producenty, se kterými bych do budoucna chtěl spolupracovat trochu intenzivněji. 

Budete podruhé tatínkem. Dáte si teď na chvilku pauzu? 
Každým dnem se nám má narodit druhý syn Eduard. Od prvního syna Alberta je budou dělit pouhé dva roky a oba mají být ve znamení býka. Takže se těším na jejich býčí bratrství. Nějakou dobu budu nablízko hlavně své rodině. Pak zase přijde příprava na živá vystoupení s novou kapelou a příprava materiálů na nové album. Je jasný, že teď bude plánování o něco těžší. Ale hudba má v mém životě tak důležité místo, že to nějak hecnu. 

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Štěpán Hebík

Štítky 7krát3, Štěpán Hebík, rozhovor, České Budějovice, videoklip, hudební skupina, Jiří Korn, DJ Wich, hudba, Paulie Garand, Vladimir 518, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nezajímá mě mazání medu kolem huby. Vyžaduji jen upřímný názor, říká zpěvák 7krát3  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.