Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Začíná sezona letních infekcí a aktivity klíšťat

Epidemiologická situace v souvislosti s onemocněním COVID-19 se v kraji vyvíjí příznivě, přichází ale období sezónních zdravotních rizik, typických pro jižní Čechy, tedy spojených se stoupající aktivitou klíšťat a letními aktivitami jako je venkovní grilování.

Patří sem nárůst alimentárních onemocnění, tedy jednoduše řečeno těch, jež jsou spojena s konzumací jídla nebo nápojů. K dnešnímu dni je hlášeno v kraji 147 případů (vloni ve srovnatelném období 173) salmonelózy, která je spojována s konzumací nedostatečně tepelně opracovaných lahůdkářských výrobků především z vajec. A hlavně kampylobakteriózy, jíž hygienici v kraji evidují 258 případů (vloni 281), nejvíce na Českobudějovicku (74) a Táborsku (42). Ta je v letní sezóně spojena i s venkovním grilováním, respektive s konzumací nedostatečně tepelně opracovaného masa, především kuřecího. 

„Každé léto registrujeme s grilovací sezónou nárůst kampylobakteriózy skutečně ve stovkách případů. A stále vyzýváme a doporučujeme jediné, to je skutečně dostatečné tepelné opracování masa. Letos je případů zatím o dvě desítky méně než ve srovnatelném období loňského roku, což může být dáno i dodržováním bariérových opatření a tím, že se lidé neshromažďují a nenavštěvují na víkendových grilováních tak jako v minulých letech,“ uvedla ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová. 

Co se týče klíšťaty přenášených infekcí, v případě klíšťové encefalitidy se od minulého týdne situace nezměnila, jedna pacientka byla s klíšťovou encefalitidou hospitalizována na infekčním oddělení českobudějovické nemocnice, přibyly dva nové potvrzené případy lymeské borreliózy. Té je v kraji zatím třicet případů, plná polovina na Jindřichohradecku (15).   

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky klíšťata, salmonela, onemocnění, Jihočeský kraj, klíště, Kvetoslava Kotrbová, okres České Budějovice, okres Tábor, Nemocnice České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začíná sezona letních infekcí a aktivity klíšťat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.