Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Budějčák Jenda provází Budějcemi. Virtuálně a přes messenger

Na karanténě, kterou poslední týdny prožívala Česká republika kvůli koronaviru, bychom jen těžko hledali něco pozitivního. Restaurace, kavárny a bary zavřené, procházky po městě zakázané. Na internetu se ale objevil Budějčák Jenda, který lidem chvíle nudy doma krátí. Mohou se s ním totiž vydat na výlet po Budějcích. Virtuálně. A pomocí kvízu.

„Rád tě tady vidím! Sice nejsem uplně vopravdovej, jsem robot, ale budu ti muset stačit,“ začíná online výlet po Budějcích s Jendou. Vše je koncipované do konverzace v aplikaci Messenger, ve které vám Jenda pokládá jedenáct otázek.

Celý nápad vzniknul proto, že lidé byli kvůli koronaviru doma a nemohli nikam cestovat. „Byl to takový rychlonápad, který měl za úkol pobavit lidi v karanténě. Chatboty používám hlavně pro své klienty a eshopy, takže vím, jak s nimi pracovat. Trvalo to pár večerů a pár skleniček vína,“ popisuje Honza Vašek, který za projektem stojí.  

Jen za 20 hodin od spuštění se s Jendou po Budějcích vydala tisícovka lidí, po týdnu zaznamenal přes 5000 spuštění. „Je tam hodně chyb, o kterých vím, ale nemůžu je opravit. Jak v tom někdo pořád je, bojím se tam nahrát aktualizaci,“ vysvětluje Honza.

Jenda pokládá lidem jednoduché otázky týkající se Budějc, které jsou doplněné fotografiemi Zuzany Reifové. „Telefon a foťák mám plný fotek z Budějc, takže poskytnout je k tomuhle projektu bylo to nejmenší,“ říká autorka fotografií. Při každé správné odpovědi nabídne Jenda odměnu v podobě více obrázků daného místa nebo třeba tipu, kam po skončení karantény zajít. Reaguje ale i na špatné odpovědi, které vždy vtipně „okomentuje“.

K Budějčákovi Jendovi už prý vzniká mladší bráška. „Jmenuje se Tonda Tripálek, který je postavený trochu jinak. Bude radit s výlety. Člověk si ho zapne, vybere si, jaký druh výletu hledá a nějaké další parametry, a on mu poradí, kam vyrazit. Bude o dost chytřejší, protože si dokáže zapamatovat, co jste hledali dřív nebo najít výlet podle GPS lokace. Zajímavé bude třeba i kolo štěstí, které vybere náhodné výlety a podobně. Zatím ale nechci prozrazovat víc,“ říká Honza Vašek.

Než spatří světlo světa Tonda, můžete si vyzkoušet už zmiňovaného Budějčáka Jendu.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Budějčák Jenda, chatbot, Honza Vašek, Zuzana Reifová, České Budějovice, výlet, karanténa, Česko, Facebook Messenger

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějčák Jenda provází Budějcemi. Virtuálně a přes messenger  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.