Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hraboši na jihu Čech překračují až pětinásobně práh škodlivosti

V některých částech Jihočeského kraje jsou přemnožení hraboši, místy je až pětinásobně překročen daný práh škodlivosti, kdy je i pět tisíc aktivních děr na hektar. Zemědělci hlásí škody v milionech korun. K plošnému hubení zatím nepřistoupili. Místy je zničená vojtěška, řepka, škody jsou na jařinách, někde museli farmáři kvůli porostům, jež zničili hlodavci, zaorávat kmín.

Podle Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZUZ) byl republikový průměr intenzity hrabošů v březnu desetkrát vyšší, než je práh škodlivosti. V jižních Čechách má problémy například ZEAS Agro Rábín na Prachaticku, v porostech jetelů, teď se hraboši přesouvají do řepek, do ozimých obilovin. Škoda už přesáhla milion korun. ÚKZUZ nařídil likvidaci hlodavců, ale krajský odbor životního prostředí hubení nepovolil.

„Napsali, že kdyby byl jeden mrtvý chráněný živočich, hrozí pokuta až šest milionů korun. U nás je to 40 hektarů jetelotrav, pícniny na orné půdě, krmení, které nás letos má živit. Je to pětinásobek počtu nor na hektar, 250, 600 až 800 děr, porost je hodně poškozený, výnos bude nižší. Je to kalamitní stav," řekl předseda ZEAS Agro Rábín Vladimír Soukup. Podnik hospodaří na 900 hektarech zemědělské půdy, zaměřený je na živočišnou výrobu, má asi 300 dojnic. Má i 60 hektarů ovocných sadů.

Vyšší výskyt hrabošů zaznamenali i zemědělci v Němčicích na Prachaticku, na jaře v porostech jetele, ozimých pšenicích, řepkách. Po nedávných mrazech se situace mírně zlepšila na Táborsku. „Nicméně kvůli devastaci porostů již museli zaorávat kmín v AGRA Březnice. Likvidaci jetelišť, ale i porostů řepky a pšenice hlásí podnik Reprogen,“ uvedla ředitelka Regionální agrární komory Jihočeského kraje Hana Šťastná.

V okrese Jindřichův Hradec je nejpostiženější Dačicko. Hraboši tam až pětinásobně překračují práh škodlivosti, kdy se vyskytuje dva tisíce i pět tisíc aktivních děr na hektar, někde je i sedm děr na metr čtvereční. Nejvíce postižené jsou řepka a ozimé ječmeny.

S hraboši se potýká i firma Rhea holding, která v jižních Čechách, na jihozápadní Moravě a jižním Slovensku obhospodařuje 21 tisíc hektarů. „Je to totální problém od loňského léta. Vzhledem k tomu, že nebyla žádná zima, s tou populací se nic nestalo. Už jsme tu měli i kontroly ÚKZUZ, vše, co jsme chtěli, nám na aplikaci povolili. Je to sežrané totálně, zaorali jsme 500 hektarů ozimů. A některé, co jsme nechali, už nedají očekávaný výnos,“ řekl majitel holdingu Josef Kolář.

Podle agrární komory je dalším problémem, že hraboši jsou lákadlem pro divočáky, takže divoká zvěř páchá více škod. Louky a pastviny ničí třeba ve vyšších polohách na Prachaticku. Zemědělcům teď schází i zahraniční zaměstnanci kvůli koronavirovým omezením.

Autoři | Foto nohelgarden.cz

Štítky ČR, zemědělství, příroda, Jihočeský kraj, hraboš, Česko, okres Prachatice, ZEAS AGRO a.s. RÁBÍN, Agrární komora České republiky, Vladimír Soukup, Josef Kolář, AGRA Březnice a.s., Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hraboši na jihu Čech překračují až pětinásobně práh škodlivosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.