Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Podél Vltavy se v Boršově vykácely desítky stromů. Podle Povodí Vltavy šlo o nebezpečné dřeviny

Smutný pohled se naskytl obyvatelům Boršova nad Vltavou. Kolem řeky totiž zmizely desítky stromů. Ty nechalo pokácet Povodí Vltavy, podle kterého šlo o nebezpečné topoly, které byly na konci své životnosti. Některým obyvatelům Boršova se ale takové kácení nelíbí.

„Starousedlíci v Boršově pláčou. Proč padla kvanta těchto obrovských stromů? Ještě, když les nad Boršovem je celý suchý a prolezlý kůrovcem. Ty stromy tady byly desítky let a teď jsou všechny pryč,“ napsala čtenářka, která si přála zůstat v anonymitě.

Pokáceny byly téměř dvě stovky topolů podél břehu Vltavy v katastru Boršova nad Vltavou, Homolí a Plané. Podle Povodí Vltavy šlo o plánovanou akci na tento rok. „Důvodem kácení je, že šlo o nebezpečně křehké topoly na konci své životnosti, které představují velké riziko z hlediska pádu větví, případně rozlomení kmene, k čemuž zde pravidelně dochází. Navíc jde o nepůvodní, uměle vysazené dřeviny,“ uvedl mluvčí Hugo Roldán.

Jeho slova potvrzuje i starosta Boršova nad Vltavou. „Jedná se o levý břeh Vltavy. Stromy a pozemky, které tam jsou, patří Povodí Vltavy. To už před pěti lety rozhodlo postupně čistit břehy řeky od stromů, které tam nemají co dělat, se kterými jsou problémy. Problémové jsou především topoly, které tady byly vysázeny jako zdroj dřeva na tužky. Později se ale zjistilo, že lepší je vyrábět je z cedrového dřeva, a tyhle stromy už tady zůstaly. Topol má ale tendenci k lámavosti větví, které padají do řeky a znečišťují ji,“ popsal Jan Zeman.

Celá akce byla podle mluvčího Povodí řádně projednána. Proběhlo oznámení kácení a udělení souhlasu k zásahu do významného krajinného prvku na základě místní prohlídky s příslušným orgánem ochrany přírody to znamená Magistrátem města Č. Budějovice, odborem ochrany životního prostředí,“ uvedl Roldán.

Bezpečnost a zdraví cyklistů

Jedním z důvodů kácení byla podle Povodí také budoucí cyklostezka. „Jelikož podél břehu Vltavy v předmětném úseku bude pravděpodobně již v letošním roce zahájena stavba cyklostezky spojující obce Boršov nad Vltavou a Planá s městem České Budějovice, bylo přistoupeno ke zmíněnému zásahu do břehového porostu tak, aby byla zajištěna bezpečnost a zdraví uživatelů cyklostezky,“ popsal mluvčí Povodí Vltavy.

Břehový porost by měl být ale na základě dohody s orgány ochrany životního prostředí postupně obnoven. Podle Roldána se počítá i s náhradní výsadbou, která by měla proběhnout na podzim letošního roku.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky stromy, kácení, Boršov nad Vltavou, cyklostezka, životní prostředí, strom, Povodí Vltavy (státní podnik), Vltava, Boršov, topol, Homole, Ján Zeman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podél Vltavy se v Boršově vykácely desítky stromů. Podle Povodí Vltavy šlo o nebezpečné dřeviny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.