Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V jaderných elektrárnách přibývá žen, tvoří přes 10 procent pracovníků

Počet žen, které pracují v českých jaderných elektrárnách Temelín a Dukovany, stoupl za posledních pět let o víc než pětinu na 282. Další ženy působí v dodavatelských firmách. Ženy v jaderných elektrárnách tvoří přes deset procent zaměstnanců. ČEZ letos do Temelína přijme téměř 100 nových pracovníků.

Ženy v Temelíně a Dukovanech pracují jako manažerky, jaderné fyzičky nebo ekonomky. „Pohlaví nebo věk nerozhodují o tom, zda člověk u nás získá práci a rozvíjí kariéru. Klíčové jsou znalosti a schopnosti,“ uvedl člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek. Jak dodal, roste i zájem o stáže středoškoláků a vysokoškoláků v elektrárnách.

Jedenáct temelínských specialistek působí v chemických laboratořích, kde mají na starosti kontroly technologických vod. „V praxi ověřujeme kvalitu vody pro primární a sekundární okruh i pro další bezpečnostní a pomocné systémy. Zajišťujeme také kontrolu vody, kterou vracíme do Vltavy,“ řekla vedoucí skupiny radiochemické laboratoře v Temelíně Petra Verzichová.

Manipulaci s jaderným palivem už několik let v Temelíně řídí Marta Soukupová jako vedoucí oddělení správa a kontrola jaderného paliva. Zodpovídá i za zavezení paliva do reaktoru. „Společně s reaktorovými fyziky připravujeme podklady, podle kterých pak každý palivový soubor postupně zavážíme na přesně určené místo v aktivní zóně reaktoru,“ uvedla Soukupová.

Temelín má 1 289 zaměstnanců, z toho je 153 žen. V Dukovanech je 1 392 pracovníků, z nich přes 130 žen. Více než polovina zaměstnanců jsou vysokoškoláci. Přes 90 procent pracovníků má aspoň středoškolské vzdělání.

Autoři | Foto

Štítky energie, zaměstnanost, jaderná, Temelín, Dukovany, jaderná elektrárna, Jaderná elektrárna Temelín, ČEZ, Vltava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jaderných elektrárnách přibývá žen, tvoří přes 10 procent pracovníků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.