Počasí dnes22 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Budějovická hvězdárna chystá novou výstavu a vyhlásila astrosoutěž

PR článek

Hvězdárna a planetárium se připravuje, až bude moci opět přivítat návštěvníky. Nyní vyhlásila soutěž o zajímavé ceny. Pozorovatelům noční oblohy udělá radost sérií soutěžních otázek zaměřených na souhvězdí. Pro zvídavé návštěvníky svých stránek také vytvořila hravý kvíz o Sluneční soustavě a další on-line vzdělávací materiály.

Poznávání známých tvarů na nebi je ve zmíněné soutěži základním úkolem a každá z otázek je doplněna mnoha zajímavostmi. Známá i méně obvyklá souhvězdí spatří soutěžící na různě tajemných záběrech. V soutěži lze vyhrát rodinné vstupenky na Observatoř Kleť a hlavní cenu představují vytištěné autorské snímky noční oblohy. Veškeré podrobnosti o soutěži jsou k dispozici na stránkách Hvězdárny.

Kvíz na téma Záludná Sluneční soustava je určen nejen pro školáky. Odměnou za každou správnou odpověď je malé množství paliva do kosmické rakety a ve výsledku tak řešitel zjistí, jak dlouhý vesmírný výlet by mohl podniknout. Možná se dostane sotva na oběžnou dráhu, možná na Měsíc, na Mars, či ještě dál. Znalosti z astronomie i důvtip si mohou návštěvníci vyzkoušet na tomto odkazu.

V nové výstavě představí Hvězdárna výběr těch nejpovedenějších snímků Hubbleova kosmického teleskopu při příležitosti jeho výročí 30 let na oběžné dráze. Panely v hale Hvězdárny i na plotě umožní nahlédnout okem vesmírného dalekohledu do dalekého kosmu a zažít nejen jeho rozlehlost, krásu a rozmanitost, ale dozvědět se i mnohá z jeho tajemství.

Výstava ikonických snímků je příležitostí k oslavě unikátního vědeckého projektu a návštěvníkům se otevře během několika dní. Následuje promítání filmového klubu ve čtvrtek 21. května a již brzy se bude možné opět sejít pod hvězdnou oblohou v planetáriu.

Zatím připravuje Hvězdárna prezentaci zajímavostí z vesmíru tak, aby byly dostupné i z domova. Novinky z astronomie, on-line aktivity či videa jsou k dispozici nejen na webu Hvězdárny, ale také kanálu na Youtube či profilu na Facebooku. Z budějovické Hvězdárny a planetária zní: „Přejeme všem brzké společné setkávání, třeba zrovna v planetáriu. Sledujeme vesmír, sledujte nás!“

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky hvězdárna, planetárium, soutěž, České Budějovice, Sluneční soustava, vesmír, výstava, Měsíc, Facebook, YouTube, Mars, souhvězdí, noční obloha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějovická hvězdárna chystá novou výstavu a vyhlásila astrosoutěž  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.