Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Rekonstrukce vlakového nádraží má být hotová na konci roku 2022. Vyjde na 689 milionů

Na více než 689 milionů korun vyjde rekonstrukce budovy vlakového nádraží v Budějcích. Správa železnic včera podepsala smlouvu se zhotovitelem, kterým bude sdružení firem Metrostav – EDIKT – AVERS. Práce by měly začít na přelomu května a června a hotovo má být na konci roku 2022.

Chátrající budova vlakového nádraží patří podle některých obyvatel města mezi největší ostudu Budějc. Kromě opadané omítky trápí vlakové nádraží rozbitá okna a střecha. Budova přitom patří mezi jednu z nejvytíženějších v Česku. Procházejí jí turisté, kteří míří na Šumavu, Lipno, vydávají se do Prahy nebo také expresy do rakouského Lince. 

Budova vlakového nádraží se bude rekonstruovat

Středa, 7. srpna 2019, 14:30

Budova vlakového nádraží se bude rekonstruovat
Budova vlakového nádraží se bude rekonstruovat

Na opravu už byl tedy nejvyšší čas. Na konci minulého roku vypsala Správa železnic tendr na opravu této památkové chráněné budovy. Předpokládaná cena zakázky byla 540 milionů korun. Necelých pět měsíců poté, v úterý 13. května, podepsalo SŽDC smlouvu se sdružením firem Metrostav – EDIKT – AVERS.

Stavební práce by podle mluvčí SŽDC Radky Pistoriusové měly začít na přelomu května a června. „Zaměří se i na navazující přízemní křídla pod 1. nástupištěm na severní a jižní straně budovy. Zahrnou rekonstrukci obvodového pláště, oken a dveří, střechy, interiérů a technického zázemí, oživí se rovněž stávající nevyužité prostory,“ popsala Pistoriusová.

Na nejfrekventovanějších místech budovy by tak měly vzniknout nové obchodní jednotky. „Bezpečnost cestujících se zvýší vytvořením hlavního vchodu do výpravní budovy přímo z Lannovy třídy. Celá trasa z prostoru podchodů pod nástupišti přes budovu až na Lannovu třídu bude nově plně bezbariérová," doplnila mluvčí.

Revitalizace okolí

Proměnou by ale neměla projít jen samotná budova. Plán rekonstrukce počítá s revitalizací přilehlých venkovních prostranství, kde by měla vzniknout nová parkovací stání pro imobilní osoby. Na severní ploše vznikne s klidová zóna.

Celková rekonstrukce by měla zachovat historizující ráz budovy. Opravy vyjdou na 689 485 000 bez DPH a potrvají do konce roku 2022.

Čtete také:

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Správa železnic,

Štítky nádraží, rekonstrukce, vlakové nádraží, České Budějovice, Správa železnic, železniční stanice, Správa železniční dopravní cesty, Metrostav, Česko, Praha, Linec, Šumava, Vodní nádrž Lipno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce vlakového nádraží má být hotová na konci roku 2022. Vyjde na 689 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.