Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Letní kino Háječek mění po několika letech provozovatele, promítat se bude poslední dva roky

Ani letos nepřijdou nadšenci filmů o jejich sledování pod širým nebem. Vedení města rozhodlo o provozovateli, který bude mít do roku 2022 kino v Háječku pod svými „křídly“. Zároveň se ale jedná o posledního pronajímatele, který má možnost na tomto místě filmy promítat. Za dva roky totiž celý park projde revitalizací. Zda v něm promítací plátno zůstane zatím není jasné.

O provoz Letního kina Háječek měli zájem celkem tři uchazeči – pražská firma Kristián provozující Letní kino v Karlíně, Jan Turinský, který kino v Háječku provozoval více jak deset let a Asociace jihočeských audiovizuálních tvůrců. Ve výběrku vyhrál třetí jmenovaný. 

„Myšlenka provozovat Letní kino v Háječku nás velmi nadchla. Přišlo nám, že tento prostor trochu skomírá a chtěli jsme ho „nakopnout“ novou energií. Máme v plánu promítat nejen filmy, ale přinést i jinou kulturu,“ popsala za spolek Asociace jihočeských audiovizuálních tvůrců Kristýna Novotná.  

Město s nájemcem uzavřelo smlouvu na dobu určitou – do 31. srpna roku 2022 s tříměsíční výpovědní lhůtou. Za pronájem zaplatí 5 tisíc korun ročně. 

Letní kino Háječek bude v provozu nejpozději od 7. července. Jeho sezóna by pak měla skončit posledního srpna. Vstupné zůstává 50 korun.  

Letní kino v Háječku má teď před sebou poslední dva roky, kdy bude možné filmy promítat. V roce 2022 by měl totiž park a Krumlovské aleje projít celkovou revitalizací.

Na možnou podobu parku a přilehlých alejí bude v příštím roce vypsána architektonická soutěž. Vstupním podkladem pro debatu nad zadáním pak bude strategická studie Město a voda. „Ta popisuje základní princip řešení všech ploch, které přiléhají k Malši a Vltavě. Je potřeba dodržet nějaký koncept, který bude mít hlavu a patu a nebylo to na každém kousku jinak,“ uvedl náměstek primátora Juraj Thoma

Háječek – zrcadlo Sokolského ostrova

Park by měl po dokončení revitalizace dostat svěží nádech, který bude spočívat v celkovém prosvětlení. Měl by být „bratrem“ Sokolského ostrova, který je lidmi velmi oblíbený. Na březích obou řek by pak měly vzniknout promenády, které zvýší atraktivitu celé lokality. „Počítáme také s tím, že budou vyměněné lavičky. Předpokládáme, že v parku vznikne objekt, který bude umožňovat konání kulturních akcí jako například koncerty nebo promítání filmů. Byli bychom rádi, aby tady lidé, stejně jako na Sokolském ostrově, chtěli trávit svůj volný čas,“ podotkl Thoma

Přesný termín zahájení revitalizace zatím není jasný. Nový nájemce má platnou smlouvu do 31. srpna roku 2022. Práce tak v parku začnu pravděpodobně až v roce následujícím.

Tak jako v loňském roce chce i letos město přispívat na provoz Letního kina v Háječku částkou až 600 tisíc korun. „Dotace slouží na pokrytí rozdílu mezi reálným půjčovným filmů a mezi tím, kolik se vybere na vstupném. Finanční výbor se dotační smlouvou zaobíral na svém posledním jednání a všech osm přítomných doporučilo tuto smlouvu schválit,“ dodal náměstek primátora. 

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Letní kino Háječek, revitalizace, pronájem, České Budějovice, letní kino, film, Háječek, Juraj Thoma, Karlín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letní kino Háječek mění po několika letech provozovatele, promítat se bude poslední dva roky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.