Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Restaurace a kluby budou mít omezenou otevírací dobu, na koupališti budou nutné roušky

Restaurace a bary se mohou od 25. května znovu otevřít pro veřejnost. Podniky ale budou mít omezenou otevírací dobu, od 23 do 6 hodin musí být vnitřní prostory zavřené. Lidé budou muset navíc uvnitř nosit roušky. Sundat si je budou moct jen při konzumaci jídla a pití. Povinné budou roušky také na koupalištích, mimo pobyt ve vodě a na lehátku nebo ručníku.

Hosté i personál budou muset ve vnitřních prostorách restauračních zařízení nadále nosit roušku. Odložit ji podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha mohou lidé jen při konzumaci jídla a pití.

U vstupu do stravovacího zařízení i na zahrádku bude muset být pro hosty dezinfekce na ruce. Před usazením nové skupiny hostů bude muset personál dezinfikovat stůl a židle. Provozovatelé musí bránit shromaždování lidí a dohlížet na dodržování povinného odstupu. Pokud je to možné, odstup by měli dodržovat i pracovníci.

Provozovatelé dále musejí bránit přeplnění vnitřních prostor, v případě nutnosti mají vytvořit koridor ohraničený například barevnými páskami pro pohyb hostů. Upřednostňována by měla být nadále bezkontaktní platba namísto hotovostní.

Pro mytí a oplachování nádobí je doporučená teplota vody 60 stupňů Celsia. Personál by si měl pravidelně mýt ruce, minimálně jednou za hodinu a pokaždé, když bude v kontaktu s přepravními bednami, dokumenty od dodavatelů či platebními kartami.

Roušky budou nutné i na koupaliští

Roušky budou muset lidé nosit po 25. květnu i na koupalištích. Výjimkou bude jen pobyt ve vodě nebo na lehátku či ručníku. Při cestě pro jídlo nebo na toaletu lidé musí mít zakrát ústa a nos.

Před příchodem na koupaliště si budou muset lidé vydeznfikovat ruce. „Neměl by tam rozhodně vstupovat někdo, kdo se necítí dobře a trpí nějakým infekčním onemocněním," řekla na tiskové konferenci hlavní hygienička Jarmila Rážová

Povoleno bude využívat i sprchy a šatny ob jednu skříňku. Provozovatelé koupališť musí stanovit osobu zodpovědnou za dodržování opatření. Nejméně dvakrát až třikrát denně musí provozovatelé dezinfikovat všechna zařízení, která návštěvníci používají. Tobogany jsou povoleny, musí se ale dodržet rozestupy 1,5 metru i ve frontě. „Zakázané jsou atrakce, kde vzniká aerosol, jako jsou vodopády, divoké řeky nebo protiproudy, protože se tam shromažďují lidé," doplnila Rážová.

Kapacita bazénů bude omezena na pět metrů čtverečních na osobu v části pro plavce a tři metry čtvereční v části pro neplavce. S výjimkou bazénů pro plavání kojenců musí být voda chlorovaná na maximální povolenou míru. Ve vířivkách je třeba kapacitu upravit tak, aby byly dodrženy rozestupy 1,5 metru, v sauně musí být plocha čtyři metry krychlové na jednoho návštěvníka. „Zrušeny jsou saunové ceremoniály, vzniká víření vzduchu. Dočasně jsou zrušeny také ledové studny nebo krystalické ochlazení, kde hrozí možnost přenosu nákazy na další zákazníky," uvedla hygienička.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, restaurace, bary, rouška, koupaliště, jídlo, Adam Vojtěch, Jarmila Rážová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Restaurace a kluby budou mít omezenou otevírací dobu, na koupališti budou nutné roušky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.