Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Konec mentolových cigaret. Od 20. května si je už nikde v Unii nekoupíme

Už jen pět dní si mohou kuřáci v celé Evropské unii kupovat mentolové cigarety. Od 20. května totiž začne platit zákaz prodeje mentolových cigaret a cigaret s mentolovými kapslemi. Zákaz vyplývá z evropské směrnice o tabákových výrobcích, která nabyla platnosti dne 19. května 2014.

Směrnice zavedla zákaz cigaret a tabáku k ručnímu balení cigaret s charakteristickými příchutěmi – tedy s jasně rozpoznatelnou vůní nebo chutí odlišnou od tabáku. Pro mentolové cigarety a tabák doposud výrobci využívali přechodného období, které končí právě 20. května 2020.

Kuřáci si uvedený druh cigaret nekoupí na žádném trhu v EU, včetně bezcelních prodejen.

Zákaz EU se vztahuje na cigarety a tabák k ručnímu balení cigaret, netýká se zahřívaných tabákových výrobků. Regulace příchutí e-cigaret zůstává v kompetenci jednotlivých členských států EU.

Jak si osvěžit pauzu na cigaretu? 

Mentolové cigarety mají ve světě překvapivě dlouhou tradici. Prodávají se už téměř sto let. Poprvé se objevily v roce 1925 v Ohiu. S nápadem, jak si osvěžit pauzu na cigaretu, přišel mladík Lloyd Hughes, přezdívaný Spud. Legenda praví, že jeho matka trvala na tom, aby kvůli svému astma vdechoval mentolové krystaly. Těžko říct, co je na tom pravdy, každopádně Spud zjistil, že když schovává cigarety ve stejné plechové krabičce s mentolem, mají potom svěží příchuť. A tím to všechno začalo.

Nejdřív mentolové cigarety kouřil jen sám, pak je zkusil nabízet zákazníkům restaurace jeho otce a kde sám pracoval.

Když viděl, že je jeho nápad populární, nechal si proces přípravy mentolových cigaret patentovat a založil si firmu. Své cigarety značky Spud potom podomně prodával po celém Ohio Valley. Netrvalo dlouho, a jeho vynálezu si všimla úspěšná tabáková firma, která od něj v květnu 1926 koupila patent i značku za tehdy velmi slušných 90 tisíc dolarů. 

Mentolky preferuje 34% českých kuřáků 

Od časů Lloyda „Spuda“ Hughese se trh rozšířil a alespoň jedny mentolky měla a má v portfoliu většina tabákových značek. Větší oblibu než v USA mají mentolové cigarety už jen na Filipínách a v Kamerunu. V našich končinách, stejně jako v dalších zemích EU, je mentolová příchuť také velmi oblíbená, dopřává si ji zhruba 34 % českých kuřáků.

Možná dobrou zprávou pro kuřáky je to, že zmíněný zákaz, který začne platit 20. května, se ale netýká elektronických cigaret a elektronických zařízení na nahřívání tabáku, jako je například IQOS. Dá se tedy předpokládat, že právě po nich sáhnou mentoloví kuřáci v budoucnu. Momentálně tvoří mezi kuřáky v Česku a na Slovensku čtvrtinu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com | Zdroj reflex.cz, ekonomickymagazin.cz

Štítky cigarety, mentol, EU, zákaz, prodej, kuřák, cigareta, Evropská unie, tabák, Lloyd Hughes, Ohio, USA, Česko, Slovensko, Filipíny, Kamerun

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konec mentolových cigaret. Od 20. května si je už nikde v Unii nekoupíme  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.