Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Stráská chce, aby stát nebo pojišťovny dorovnaly ztrátu za testy

Jihočeská hejtmanka Ivana Stráská se domnívá, že na cenách za testy na koronavirus pro samoplátce by se měl podílet stát nebo pojišťovny. Ministerstvo zdravotnictví nařídilo, že samoplátci budou hradit za test 1 756 korun. Nemocnice však argumentují tím, že jejich náklady jsou o několik set korun vyšší. Stráská řekla, že návrh s podílem státu nebo pojišťoven chce Asociace krajů řešit ve čtvrtek s vládou.

„Ministerstvem stanovená cena je kalkulovaná na testování. Ale není v ní už započítané vše potřebné pro odebírání. Proto chceme, aby rozdíl krajským nemocnicím někdo hradil. A je celkem jedno, jestli to bude vláda nebo zdravotní pojišťovny,“ uvedla jihočeská hejtmanka.

Dodala, že celkové náklady na testy jsou různé. Pohybují se od 2 600 až 2 800 korun. Stráská uvedla, že by se možná daly náklady snížit do rozmezí 2 300 až 2 500 korun. Připustila však, že každá nemocnice může mít jinou kalkulaci s ohledem na proces odběrů a analýz.

„Jako asociace samozřejmě chceme jednat za krajské nemocnice, které zřizujeme. V případě fakultních a soukromých nemocnic je situace jiná,“ uvedla. Fakultní nemocnice zřizuje ministerstvo zdravotnictví. Privátní nemocnice pak patří soukromým subjektům.

Ministerstvo zdravotnictví začalo regulovat maximální cenu testu na covid-19 pro samoplátce a správní úřady v pátek. Stanovilo ji na 1 674 korun, k tomu je možné účtovat 82 korun za odběr. Za test PCR z výtěru z nosohltanu lidé předtím platili většinou od 2 500 do 2 900 korun.

Jihočeské nemocnice v reakci na nařízení už nepřijímají další objednávky testů na koronavirus pro samoplátce. Argumentují tím, že cena nepokryje náklady spojené s analýzou vzorků. Už objednané samoplátce nemocnice ještě otestují za regulovanou cenu 1 756 korun.

Autoři | Foto Jihočeský kraj

Štítky ČR, nemocnice, koronavirus, správa, Jihočeský kraj, Ivana Stráská, COVID-19, ministerstvo zdravotnictví, Asociace krajů České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stráská chce, aby stát nebo pojišťovny dorovnaly ztrátu za testy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.