Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na jihu Čech je šest potvrzených případů klíšťové encefalitidy, sezónních infekcí je méně než vloni

Epidemiologická situace v souvislosti s onemocněním COVID-19 se v Jihočeském kraji vyvíjí příznivě, vyléčeno už je více než 90 procent pozitivních, a celkem příznivý je i vývoj sezónních infekcí s výjimkou klíšťové encefalitidy.

„Klíšťové encefalitidy je v kraji k dnešku prokázáno šest ověřených případů, to je o jeden více než ve srovnatelném období loňského roku.  Dva potvrzené případy registrujeme na Českobudějovicku, dva na Českokrumlovsku a po jednom na Jindřichohradecku a Prachaticku. Od minulého týdne přibylo devět potvrzených případů lymeské boreliózy. Té je v kraji zatím výrazně méně než vloni, evidujeme čtyřicet devět případů, nejvíce tradičně na Jindřichohradecku – jednadvacet, devět případů je na Českobudějovicku a Táborsku a pět na Prachaticku. Jediným okresem s nulovým výskytem je Písecko, které je dlouhodobě mikroregionem s minimálním výskytem tohoto onemocnění, typického svou přírodní ohniskovostí,“ uvedla epidemioložka KHS Jihočeského kraje Jitka Lunáčková.   

Aktivita klíšťat závisí na klimatických podmínkách, vyhovuje jim teplé vlhké počasí a může se lišit i v průběhu dne, kdy bývají klíšťata aktivnějších v ranních a dopoledních hodinách. V našich podmínkách s oteplováním a zimou bez výrazných mrazů klíšťata migrují i do vyšších nadmořských výšek kolem tisíce metrů, o čemž svědčí v posledních letech nárůst počtu případů na Prachaticku nebo Českokrumlovsku. 

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky infekce, klíšťata, Jihočeský kraj, hygiena, klíšťová encefalitida, Česko, okres Prachatice, klíště, okres České Budějovice, okres Jindřichův Hradec, okres Český Krumlov, okres Tábor, okres Písek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech je šest potvrzených případů klíšťové encefalitidy, sezónních infekcí je méně než vloni  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.