Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Rozvoj teplárny nezastavil ani dvouměsíční nouzový stav

Ani dvouměsíční nouzový stav, který v Česku skončil 17. května, rozvoj Teplárny České Budějovice nezastavil. Městské firmě se podařilo v chodu udržet všechny investiční akce a velké opravy, významné pro její stabilní fungování a další rozvoj. Jde třeba o novou hlavní výměníkovou stanici, důležitou pro efektivní řízení horkovodů spojené s možností využít turbínu TG6, nebo opravu tlakové části kotle K11. To je poslední větší investice do tohoto uhelného zdroje, jehož životnost skončí v letech 2028/29. Následně bude i tento kotel nahrazen obnovitelnými zdroji energie v podobě biomasy a komunálních odpadů a spalování uhlí nebude dále pokračovat.

„Letošní ambiciózní plán se tak postupně naplňuje, i když se kvůli epidemii COVID19 prodlužují termíny dokončování jednotlivých akcí. Je znát, že se zhoršil přístup k potřebným materiálům a dílům, zkomplikovala jejich doprava i pohyb pracovníků dodavatelských firem,“ řekl Václav Král, předseda představenstva teplárny. 

Ta i v této náročné době přesto připravila změnu integrovaného povolení, která už v sobě zahrnuje nutnost splnit opět zpřísněné požadavky EU na ochranu životního prostředí. Navíc došlo k vyhodnocení provedené palivové zkoušky na biomasu a dokončení dlouhodobé podnikatelské koncepce Strategie pro zelené město. Jejím cílem je další ekologizace provozů, diverzifikace palivového mixu a postupné nahrazení hnědého uhlí místně dostupnými obnovitelnými zdroji energie ještě před oficiálními evropskými termíny. 

Teplárna České Budějovice, která zajišťuje tepelnou energii pro 29 tisíc domácností a 250 firem, během nouzového stavu pracovala ve zvláštním režimu, ale bez omezení provozu. Díky profesionálnímu nasazení svých zaměstnanců tak udržela plynulé dodávky elektřiny a tepla všem zákazníkům, včetně krajské nemocnice. 

„Krizový režim klíčových výrobních a servisních úseků bude trvat do konce května. Následně skončí zvláštní směnnost, zajišťující, aby se tyto týmy odborníků nepotkávaly a pracovaly nezávisle na sobě. Hygienická opatření budou i nadále důležitá, ale jinak je zřejmé, že se začínáme vracet k normálnímu stavu. Pečlivě však sledujeme vývoj probíhající epidemie a v případě nutnosti jsme opět připraveni flexibilně reagovat na aktuální vývoj,“ uzavřel předseda představenstva. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto Pavel Kacerovský

Štítky Teplárna, České Budějovice, koronavir, nouzový stav, Česko, Evropská unie, Václav Král

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozvoj teplárny nezastavil ani dvouměsíční nouzový stav  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.